2023 Draaksteken 2023 (De muziek uit - Jeroen Hendrix)

Category:
Description:


Draaksteken 2023 (De muziek uit - Jeroen Hendrix)

Vanaf nu te beluisteren op Spotify,  een selectie van de muziek uit Draaksteken 2023!!

 00:00 01. Ouverture Draaksteken 2023
 03:24 02. 'n verhaol veur 't laeve (Verteller)
 04:36 03. Idderein laef in 'n verhaol (Oma)
 06:20 04. Kóm ich hie oeëts weg (Wil)
 07:28 05. Zjwoege en zjweite
 10:29 06. 't Kwaod haet vleugels (Koning)
 11:57 07. De haop is Sint Joris (Kampvuur)
 15:38 08. 'ne lètste kieër (Aja)
 18:30 09. Op waeg nao de Maas (Verteller)
 19:40 10. Gaef 't volk ziene Draak (Serpentia)
 24:48 11. De haop is Sint Joris (Mars)
 27:28 12. Wil is opgepak (Verteller)
 28:52 13. Draak in aantocht
 32:41 14. De haop is Sint Joris (Finale)
 36.12 15. Piano-medley Draaksteken 2023

20 augustus 2023 (Bron: Jeroen Hendrix)


Komende tijd zal ik een diepere inkijk bieden in de muziek die ik voor Draaksteken 2023 heb gemaakt.

Vandaag de Ouverture.

Ik was al een tijd bezig met de scènes uit het 1e bedrijf, toen ik 's nachts wakker werd met een melodie in mijn hoofd. Ik dacht, dat kon wel eens het begin van een Ouverture kunnen worden. Want, er zal toch op een gegeven moment iets moeten gebeuren, waardoor iedereen weet dat het spektakel gaat beginnen?
De ochtend erna heb ik de melodie op piano gespeeld en opgenomen, waardoor het idee vast lag. De Ouverture bestaat uit 3 delen, het rustige begin, als het ontwaken van een dorp. Het heftige middenstuk, bedoeld om iedereen wakker te schudden. En tenslotte het laatste gedeelte,  waarin de sfeer van armoede en onvrede wordt uitgedrukt.
De muzieknoten uit de naam Beesel zijn in dit gedeelte voor de eerste keer te horen. In dit nummer met een vrouwen zangstem. B-E-Es-E de ontbrekende L is van lekkere melodie 😉

Voor de technici onder ons:
De viool in het begin is afkomstig van Audio Modeling, uit de serie SWAM instruments.
De overige orkestrale geluiden zijn een mix van EastWest Symphonic Orchestra en Vienna Symphonic Libraries.
Native Instruments action strikes heb ik voor de percussie gebruikt en Heavier7Strings voor de gitaren.
De vrouwenstem op het eind komt uit Omnisphere, net zoals de sub-slagen die gedurende de hele voorstelling te horen waren.

22 Augustus 2023  (Bron: Jeroen Hendrix)


 


Beeselse componist maakt muziek voor Draaksteken

De muziek die de bezoekers van het Draaksteken te horen krijgen, is net als het spel en de regie van eigen bodem. Jeroen Hendrix maakte de muziek voor het stuk.

Normaal maakt hij muziek voor dressuurwedstrijden in de paardensport. Nu maakt hij muziek voor een toneelvoorstelling. Duizend uur is Hendrix bezig geweest met het componeren van de muziek. Alle emoties die tijdens de zes voorstellingen voorbij zullen komen, heeft hij weten te vertalen naar een herkenbaar verhaal. Het zijn ontelbaar veel fragmenten en muziekstukken geworden.

Wakker
"Ik werd ’s nachts regelmatig wakker en begon te visualiseren hoe de voorstelling eruit zou gaan zien en zou gaan klinken. Ineens bedacht ik me dat er een duidelijk moment moest komen, waarop het publiek weet: oké, nu begint de voorstelling. Vanuit dat idee heb ik een ouverture geschreven en opgenomen in mijn eigen studio. Ik liet deze horen aan de regisseurs en hun gezichten tijdens de eerste luistersessie zal ik niet snel vergeten. De ouverture was een feit en zou inderdaad het begin gaan worden van de voorstelling."

Liedjes
Naast het maken van de ondersteunende muziek voor de scènes, is Hendrix met een groep zangers en zangeressen bezig geweest met de opnames van enkele liedjes die door Frans Pollux zijn geschreven. Hij schreef de arrangementen en maakte het geheel passend op de emotie die op specifieke momenten nodig was.

Genieten
Hendrix zit alle voorstellingen in het publiek om eventueel nog wat aan te passen, mocht dat nodig zijn. De laatste avond gaat hij met zijn familie naar het stuk om daar écht te genieten van het Draaksteken.

11 Augustus 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Muziek,