Documentaire over Draaksteken in première op Nederlands Film Festival
De documentaire ‘Geluif in ‘t Goeje’ over het Draaksteken schitterde afgelopen weekend op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Zaterdag was de première in bioscoop Kinepolis, op steenworp afstand van het Jaarbeursplein en het centraal station. Het werd een bijzondere en vreugdevolle dag voor de ruim 160 Beeselnaren, met een lach en een traan.
Draaksteken 2023
De dag begon op de Markt in Beesel, waar de inwoners aan het einde van de middag opstapten in drie bussen. De rit ging naar Utrecht, de stad van het Nederlands Film Festival. Daar wacht de première van de documentaire Geluif in ’t Goeje, geregisseerd door Suzanne Raes. In de film is te zien hoe Beesel toeleeft naar het Draaksteken in 2023. Eenmaal gearriveerd op het Jaarbeursplein, was het eerst tijd voor een drankje.
Andere kant
Daar was de spanning inmiddels voelbaar, hoewel Luuk Geerlings (‘Waerse Wil’ tijdens het Draaksteken) en regisseur Theo Geraets de film vooraf al hadden gezien. “Het is vooral leuk om te zien wat de rest ervan vindt. Het is een andere kant van het Draaksteken”, aldus Luuk. Ondertussen is Theo druk in de weer met zijn megafoon, die even later nodig zou zijn. “De film is de vertaling van de passie van Beesel”, zegt de regisseur.
Marcherend naar bioscoop
Vervolgens maakte Utrecht kennis met Beesel. De Beeselse delegatie stelde zich op het Jaarbeursplein op en liep in een mars naar de bioscoop, enkele honderden meters verderop. Dat kon bijna niemand ontgaan en dat gold ook Suzanne Raes, die de Draaksteken-documentaire heeft geregisseerd. “Dit is toch geweldig?”, roept Suzanne met een grote glimlach. Ze noemt het “een feest” om deze documentaire te maken. “Wij hebben echt meegeleden met de Beeselnaren, want er ging nog wel eens wat mis”, zo doelt ze op onder meer de gebroken heup van ‘gevallen koning’ Roy Smeets en de enorme modderpoel waar het Draaksteken-decor onder moest lijden.
Gouden Draak
Zaal 7 van Kinepolis stroomde bijna volledig vol. Enkele laatkomers hadden geen andere optie dan in de nok van de zaal plaats te nemen. Na een aantal toespraken, was het dan toch echt tijd voor het begin van Geluif in ’t Goeje. Na afloop werden de filmmakers en gevolgde personen getrakteerd op een staande ovatie. Regisseur Suzanne Raes nam uit handen van Stichting Draaksteken-voorzitter Hans van Kruchten een bijzonder bedankje in ontvangst: een ‘Gouden Draak’, een knipoog naar de Gouden Kalf, waarvoor Geluif in ’t Goeje uiteindelijk niet is genomineerd.
‘Nuchter Limburgs’
Wel of geen nominatie: voor de sleutelfiguren van het Draaksteken was de dag van de première er een om nooit te vergeten. “Het is heel puur in beeld gebracht. Lekker dat nuchtere Limburgs, zo is het ook echt gegaan”, vindt Simone Geerlings die de ‘prinses’ speelde tijdens het Draaksteken in 2023. Roy Smeets die zijn rol als ‘koning’ niet meer kon invullen vanwege zijn gebroken heup, was in de documentaire nog wel te zien in die rol. “Ik heb het niet droog kunnen houden”, erkent Roy, die vooraf een ruwe versie mocht zien. “Het komt toch heel dicht bij je persoon en gezin, maar we wilden het er wel graag in hebben.”
Optreden
Het zaalprogramma werd afgesloten met een optreden van alle hoofdrolspelers, die het themalied Geluif in ’t Goeje ten gehore brachten. Na het Nederlands Film Festival is Geluif in ’t Goeje op meer plekken te zien, waaronder bij De Nieuwe Scene in Venlo en in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Daarnaast wordt de film op Tweede Kerstdag uitgezonden op de landelijke televisie, om 22:50 uur op NPO 2.
21 September 2024 (Uitzending Peel & Maas)
Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Film, #Interview,
Film over Draaksteken Beesel gaat over veel meer dan alleen het spektakel
De documentaire 'Geluif in 't Goeje' over het Draaksteken in Beesel maakt vanaf dit weekend een tournee langs Limburgse bioscopen. De film is een portret van een hechte dorpsgemeenschap en hoe het zevenjaarlijkse spektakel die gemeenschap bindt.
"Ieder dorp heeft eigenlijk een Draaksteken nodig. We hebben dat allemaal nodig om over verschillen heen te stappen", zegt regisseur Suzanne Raes.
Première
Geluif in 't goeje ging twee weken geleden in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. De documentaire was genomineerd voor een Gouden Kalf, maar won die niet. Afgelopen donderdag was de film de opening van het Limburg Film Festival, en vanaf dit weekend gaat Geluif in 't goeje op tournee langs Limburgse bioscopen.
Lachen en huilen
"Bij de première in Utrecht was de zaal heel stil", vertelt regisseur Suzanne Raes in L1 Cultuurcafé. "Niemand had ooit van het Draaksteken in Beesel gehoord, terwijl er 800 vrijwilligers aan meedoen. En dat haalt niet eens het Achtuurjournaal! Eigenlijk vind ik dat heel raar."
De reacties in de zaal waren goed. "Bij de vertoning in Reuver moesten de mensen juist heel hard lachen, omdat de helft van de zaal zichzelf terugzag. Maar er werd ook gehuild, want er zit ook best wat drama in de film."
Draken
Raes heeft een passie voor draken. Vanuit die belangstelling hoorde ze een aantal jaar terug over de legende van Joris en de draak. Die wordt al honderden jaren in Beesel opgevoerd tijdens het Draaksteken, een spektakel dat om de zeven jaar georganiseerd wordt. Raes: "Die draak duikt hier overal op. Toen ik daar met mensen over sprak, dacht ik: dit gaat niet over draken, dit gaat over dit dorp. De ambitie van de mensen, de grootte van het spektakel."
Bubbel
"De film gaat niet over de voorstelling. Het gaat over goed en kwaad, over de vraag of de draak niet ook in onszelf zit", vertelt de regisseur. "Iedereen zit tegenwoordig natuurlijk in een eigen bubbel. In de stad trek je op met mensen die even oud zijn, die hetzelfde denken als jij. Maar wat je hier in Beesel ziet, zijn mensen van allerlei verschillende leeftijden en achtergronden die sámen zo’n gigantisch spektakel maken. Eigenlijk heeft ieder dorp een eigen Draaksteken nodig, juist om over onderlinge verschillen heen stappen."
Leuren
Raes moest naar eigen zeggen een behoorlijk tijdje leuren met de film voordat ze de financiering rond had. De organisatie van het Draaksteken werkte gelukkig graag mee. "Ik kom niet gelijk met de camera natuurlijk. Ik stuur eerst de films die ik al gemaakt heb, zodat ze kunnen zien dat ik in de diepere beweegredenen van mensen wil duiken. Waar je ook komt, als je je verdiept in mensen en de tijd neemt, ontstaat er vertrouwen. Uiteindelijk hebben we twee jaar gedraaid en er zijn mooie, maar ook dramatische dingen gebeurd."
Been breken
Een van die dramatische gebeurtenissen was dat de hoofdrolspeler een week voor de première van zijn fiets viel en zijn heup brak. Raes: "In een van de eerste gesprekken met het bestuur zei ik: als iemand zijn been breekt, bel 112, maar ook mij. Of liever nog: bel mij eerst en dan pas 112. Tsja, dat klinkt heel sensatiebelust, maar als er zoiets gebeurt moet ik daar natuurlijk wel snel bij zijn."
Nieuwe vriendschappen
Wat kan het grote publiek nou met de boodschap van zo'n kleine gemeenschap? De voorstelling gaat tenslotte over een dorp van nog geen drieduizend inwoners. "Heel veel", zegt Raes. "Dat je ondanks alle tegenslag en drama toch iets moois kunt maken. Beesel is een kleine gemeenschap, een kleine bubbel. In zo'n dorp is het natuurlijk belangrijk dat je iets voorzichtiger bent met elkaar, je komt elkaar per slot van rekening een dag later weer tegen. Zoals ik al zei, ieder dorp zou een Draaksteken moeten hebben. Het verenigingsleven krijgt een enorme opleving, de mensen van buiten - de import - burgert heel snel in als ze onderdeel van het spektakel worden. Er ontstaan nieuwe lijntjes en nieuwe vriendschappen."
Tournee
Geluif in 't goeje is sinds dit weekend op tournee langs Limburgse bioscopen. Benieuwd of hij ook bij jou in de buurt draait? Check dat hier. De documentaire wordt tweede kerstdag ook uitgezonden op NPO2.
Het Draaksteken is een groot openluchtspel dat om de 7 jaar wordt opgevoerd. Het stuk draait om de legende van Sint Joris en de draak en wordt al sinds 1736 levend gehouden in Beesel. Aan het spektakel doen zo'n 500 (amateur)spelers mee die allemaal uit Beesel komen. De inwoners bouwen zelf het decor (waaronder een compleet dorp en kasteel), maken de kleding én de grote vuurspuwende draak. De laatste uitvoering was in augustus 2023. Sinds 2012 is het Draaksteken officieel als traditie toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.
5 Oktober 2024 (Bron: L1Nieuws/L1 Cultuurcafé)
Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Film, #Interview, #Studio,