Philharmonisch Gezelschap Reuver bij 'Bloasriek' (LBM)
𝔹𝕝𝕒𝕠𝕤𝕣𝕚𝕖𝕜
Op een zondag in september zijn de muzikanten van het Philharmonisch Gezelschap Reuver in Reuver bij basisschool de Triolier, bezig met een studiedag ter voorbereiding op het concours.
De dag is opgedeeld in verschillende groepen, en later in de middag repeteren ze samen onder leiding van dirigent Geert Schrijvers. Het resultaat?
Een gemoedelijke sfeer, waarin iedereen zich samen verder ontwikkelt op muzikaal gebied en een concoursresultaat.
Bekijk nu aflevering 13!
6 December 2024 (Bron: Limburgse Bond van Muziekgezelschappen)
Tags: #Harmonie, #Reuver, #Basisschool, #Triolier, #Interview,
Gehandicaptenplatform en wethouder verdeeld over verkeersmaatregelen Reuver
De verkeersveiligheid in het centrum van Reuver blijft een heet hangijzer. Het gemeentelijk gehandicaptenplatform, vertegenwoordigd door Ben Hackert, dringt al lange tijd aan op de aanleg van zebrapaden. Volgens Hackert is dit essentieel voor mensen met een beperking en ouderen. Wethouder Marcel Roelofs ziet echter geen noodzaak voor zebrapaden in de huidige shared space-zone, waar verschillende verkeersgebruikers de ruimte delen.
Hackert benadrukt de risico’s van de huidige inrichting: "We hebben duizend handtekeningen verzameld, vooral van mensen met een beperking en ouderen. Het rapport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat zien dat zebrapaden juist bijdragen aan de veiligheid in zones zoals deze. Toch blijven onze voorstellen afgewezen." Vooral de drukke oversteek bij de Luxor en de Pastor Frankelaan is volgens Hackert problematisch. Hij vindt het zorgelijk dat de gemeente de noodzaak van zebrapaden niet erkent: "Een zebrapad zorgt ervoor dat minder snelle voetgangers zich veiliger voelen en stimuleert automobilisten om rekening met hen te houden."
Proef
Wethouder Roelofs wijst op een eerder uitgevoerde proef, waarin gebruikers positief verrast waren over de werking van de shared space: "Tijdens een test met het platform, waarbij ook de burgemeester aanwezig was, bleek dat verkeersgebruikers goed reageren. Mensen stoppen vaak vanzelf voor voetgangers, waardoor de veiligheid niet in het geding is."
Onwenselijk
Toch worden er enkele aanpassingen gedaan. Bij de Kloostertuin komt een zebrapad, en obstakels zoals reclameborden en struiken worden weggehaald bij andere oversteekpunten. Roelofs: "Dit zijn realistische maatregelen die passen binnen de filosofie van de shared space. Zebrapaden zoals voorgesteld door het gehandicaptenplatform, bijvoorbeeld bij de Luxor, zijn volgens de politie onwenselijk."
Petitie
Het gehandicaptenplatform is teleurgesteld over de beperkte maatregelen en wil doorgaan met hun strijd. Hackert: "We zullen volgend jaar opnieuw onze petitie indienen bij de gemeenteraad. Uiteindelijk is de raad de baas, en wij hopen dat zij wél oog hebben voor de problemen."
4 December 2024 (Uitzending Peel & Maas)
Tags: #Verkeer, #Reuver, #Handicap, #Wethouder,
Het einde van het Reuverse verzet: arrestaties, executies en een codewoord
Ruim tachtig jaar geleden kwam er op gruwelijke wijze een einde aan Reuverse verzet. Twee leden gingen vanuit hun schuilplaats aan de Patersweg in Belfeld nietsvermoedend op pad om zich te voorzien van eten en goederen. Enkele ogenblikken later zijn meerdere verzetsstrijders dood. Paul Meusen is amateurhistoricus en reconstrueerde dit zeer gewelddadige verhaal voor zijn boek ‘Het Groene Laken is Goed’.
Naast het huis aan de Patersweg bevindt zich een schuil- en voorraadkelder. Inmiddels is daar door begroeiing van bomen en struiken niets meer van te zien. “Je had iets nodig om de mensen in leven te houden. Toen werd er een knokploeg opgericht”, vertelt Paul Meusen.
Commandocentrum
De schuilkelder diende als commandocentrum van de knokploeg. Vanuit daar werden verschillende acties beraamd, zoals overvallen op distributiekantoren en het ontwapenen van de Duitsers. De knokploeg opereerde van begin 1944 tot augustus van dat jaar, totdat het gruwelijk misging. “De Reuverse kermis kwam eraan en de verzetsmensen hadden het idee om een koe te gaan stelen. Ze wilden de onderduikers een extraatje bieden tijdens de kermis", aldus Meusen.
Autopech
En dus trokken verzetsstrijders Sjra Janssen en Gijs Goossens erop uit naar Velden om een koe te stelen en distributiebonnen op te halen. Met een ander lid van het Reuverse verzet, Rinus Pereira, spraken zij een tijd af waarop ze terug zouden zijn. “Toen ze richting Bergen gingen om die distributiebonnen op te halen, kregen ze autopech. Daardoor waren ze niet meer op tijd terug bij de kelder. Rinus kreeg argwaan en liep op eigen houtje richting de Rijksweg om te kijken of hij zijn maten zag komen. Tegelijkertijd kwam er een patrouille van de arbeidscontroledienst en die hield Rinus aan.”
Rinus werd gefouilleerd en de agenten vonden een groot aantal distributiebonnen. Een passerende vrachtwagenchauffeur zag het gebeuren en informeerde de leider van de Reuverse knokploeg, Ben Verstappen. Ook Hubert Ummels, een marechaussee die met het verzet samenwerkte, werd op de hoogte gebracht.
Schoten
Verstappen kwam naar het huis aan de Patersweg, waar de AKD (Arbeits Kontrole Dienst) op dat moment bezig was met een huiszoeking. Nadat Verstappen werd ingerekend, schoot hij op een AKD’er, maar mistte. De AKD’er schoot op zijn beurt wel raak: Verstappen werd dodelijk getroffen door drie kogels en viel achterover.
Rinus Pereira probeerde te ontsnappen, maar dat mislukte. Hij werd opnieuw opgepakt en naar het politiebureau gebracht, samen met Hubert Ummels en het stoffelijk overschot van Ben Verstappen. “Daar werden Pereira en Ummels verhoord, waarna werd besloten dat ze vermoord moesten worden. Ze kwamen terug naar het huis aan de Patersweg en werden doodgeschoten”, aldus Meusen. Daarmee kwam er een einde aan de Reuverse knokploeg.
Het groene laken is goed
De interesse in dit verhaal kwam bij Paul tot stand door zijn opa, die ook in het verzet zat. Zijn vader en oom vertelden veel verhalen en dat zette Paul aan het denken. Hij schreef er het boek ‘Het Groene Laken is Goed’ over. En ook bij die titel hoort weer een verhaal. “Dat heeft te maken met een vliegtuigcrash in Tegelen. Toen het vliegtuig een vliegenier de Maas ging overzetten naar Engeland, spraken zij een codewoord af: het groene laken is goed. De verzetsmensen luisterden op gezette tijden naar de radio en toen zij het codewoord hoorden, wisten ze dat hij goed was aangekomen in Engeland.”
Uiteindelijk werd Reuver op 1 maart 1945 bevrijd. Bekijk hier het uitgebreide interview met amateurhistoricus en auteur Paul Meusen.
21 November 2024 (Uitzending Peel & Maas)
Tags: #Oorlog, #Reuver, #Belfeld, #Boek,
Terugblik 'flitslessen' op het Grescollege
In deze korte video nemen we je terug naar de flitslessen van woensdag 20 november. Beelden zeggen immers meer dan woorden!
Groep 7 & 8 en ons personeel hebben het geweldig gedaan. 🎉
𝗙𝗹𝗶𝘁𝘀𝗹𝗲𝘀𝘀𝗲𝗻 𝗴𝗲𝗺𝗶𝘀𝘁?
Heb je deze dag gemist, of wil je hem opnieuw beleven? Goed nieuws! Op woensdag 22 januari krijg je een nieuwe kans. We gaan er dan weer een leerzaam kennismakingsfeestje van maken!
👉 Meld je dan hier snel aan
21 November 2024 (Bron: Grescollge)
Tags: #Grescollege, #Reuver, #Terugblik, #Events,
Buksen op de basisschool: les over de schutterij
In een nieuw lesproject maken basisschoolleerlingen kennis met een Limburgse traditie: de schutterij. En wat blijkt, dat schieten is zo gek nog niet.
Een nieuwe jeugdcommissie van de OLS-Federatie heeft als doel om de jeugd te laten zien wat schutterijen zijn, wat ze doen en waarom ze belangrijk zijn als cultureel erfgoed.
Fortnite
Als pilot bezochten enkele schuttersleden basisschool De Triolier in Reuver. Met twee grote buksen in het klaslokaal kijken de jongens uit groep 7 en 8 nieuwsgierig naar het wapentuig voor hen. “Het lijkt op Fortnite!” klinkt het enthousiast. Toch moet Kaj Greefkens, lid van schutterij St. Urbanus, de kinderen teleurstellen: de schutterstraditie is heel wat anders dan een computerspel.
Historie en traditie
Met informatieve filmpjes en uitleg van schutters worden de leerlingen meegenomen in een wereld vol historie en traditie. Schutterijen uit Belfeld en Reuver hebben hun mooiste buksen uitgestald in het klaslokaal, alsof het een pop-upmuseum is. “Dit is een oudje,” zegt Jean Roberts van schutterij St. Barbara, “maar ik heb er zelf nog mee geschoten.” De kinderen kijken vol spanning toe. “Pas op, niet schieten, hè?” grapt een van hen. Roberts stelt ze gerust: “In de klas schieten we niet.”
Ook Roberts merkt dat het moeilijk is de jeugd enthousiast te maken, maar hij blijft optimistisch: “Laatst kwamen er nieuwe kinderen met hun ouders mee en ze schoten nog goed ook!” Nieuwe leden werven blijkt echter niet eenvoudig, omdat de interesse vaak vanuit de ouders moet komen.
Project
De gastlessen op De Triolier zijn onderdeel van een groter project dat is opgezet in samenwerking met cultuurontwikkelaar Lokaal C, het Limburgs Schutterij Museum, onderwijsexperts en de jeugdcommissie van de OLS-federatie. Het doel daarvan is de rijke traditie van de schutterij doorgeven aan een jongere generatie.
Uniform
Kaj Greefkens is negentien jaar en zijn hele leven al lid van de schutterij St. Urbanus. In zijn opvallende uniform legt hij het onderscheid uit tussen de verschillende schutterijen en hun uitrusting. Als actief lid van de jeugdcommissie is Kaj nauw betrokken bij de ontwikkeling van het lesprogramma, dat speciaal voor basisscholen is opgezet.
“Met deze gastlessen, ondersteund door filmpjes en een schat aan informatie, hopen we dat de jeugd meer interesse krijgt voor de schutterij en de Limburgse traditie,” zegt Kaj. De komende tijd zullen nog meer basisscholen gastlessen ontvangen, zodat de eeuwenoude schutterijtraditie voortleeft onder een nieuwe generatie.
Opmerking: Naamsverwisseling
De naam Jean Robertsmoet Theo Geerlings zijn
13 November 2024 (Bron: L1Nieuws)
Tags: #Schutterij, #Reuver, #Informeren, #Cultuur, #Triolier, #Basisschool,