2024 Promo 'Lokbus' gemeente Beesel (Deel 1)

Category:
Description:


Promo 'Lokbus' gemeente Beesel (Deel 1)

Schuilt er in jou een ware rechercheur? 

Herken jij signalen van drugscriminaliteit?

Ga op zoek naar onze lokbus en laat zien dat jij niet wegkijkt.

Ergens in de gemeente Beesel staat van vrijdag 7 juni tot en met woensdag 12 juni 2024 onze Kijk niet Weg lokbus met drugsafval. Wie deze vindt maakt kans op een kleine beloning.

Start met speuren en meld wat je ziet, voor een veilig buitengebied!

De acht Noord-Limburgse gemeentes ontwikkelden de bewustwordingscampagne Kijk Niet Weg. Een nieuw onderdeel van deze campagne is de lokbus.


Lokbus om te leren hoe een drugsbus uitziet

De campagne 'Kijk Niet Weg' moet burgers meer waakzaam maken, als het gaat over drugscriminaliteit in het buitengebied van Noord-Limburg. Voor het eerst wordt een 'lokbus' ingezet.

Sinds twee jaar loopt de campagne op initiatief van de acht Noord-Limburgse gemeentes: Venlo, Horst aan de Maas, Venray, Peel en Maas, Beesel, Mook en Middelaar, Gennep en Bergen. In de bossen bij Geijsteren staat de 'lokbus' op een parkeerplaats in het buitengebied.

Verdacht
Een bus vol spullen die kunnen wijzen op de productie van synthetische drugs. Projectleider van de campagne Bart Levels hoopt hiermee bewustwording te creëren. Dat voorbijgangers de bus 'verdacht' vinden en een melding doen bij politie of misdaad anoniem: "We willen mensen aansporen dat ze gaan bellen, het in ieder geval bespreekbaar maken. Misschien wel in de buurt Whatsapp als die er is."

Op zoek
Een lokbus is niet nieuw. Anders aan deze campagne is dat er een spelelement is ingebracht. Mensen worden opgeroepen om de bus actief te gaan zoeken. Dat de bus niet deugt moge duidelijk zijn: door de ruiten kun je spullen zien die worden gebruikt door drugscriminelen. Een gasmasker, grote blauwe vaten, witte jerrycans en een (nep) recept voor drugs.

Mensen die de bus vinden, kunnen een qr-code scannen en een selfie maken. Daarmee maken ze kans op vindersloon, in de vorm van een waardebon.

Niet iedereen alert
Dat de bus nog niet door iedereen verdacht wordt gevonden blijkt wel als twee dames hun auto naast de bus parkeren. Gevraagd aan of hen iets opvalt, ontkennen ze. Pas als de verslaggever vraagt of ze even in de bus willen kijken valt het kwartje. Ze zijn wel zo eerlijk toe te geven dat ze niet zouden weten wie te bellen ook al zouden ze een verdachte bus herkennen. Of zoals een van de dames het verwoordt "Ik heb wel echt een bewustwordingscampagne nodig voordat ik dan bedenk wat ik moet gaan doen."

Witte bussen
Uit onderzoek blijkt dat het inderdaad vaak de cliché-witte bestelbussen zijn die criminelen gebruiken. Met de lokbus willen acht Noord-Limburgse gemeenten hun inwoners leren wat signalen kunnen zijn van drugscriminaliteit. De lokbus in Geijsteren blijft tot en met woensdag staan, en daarna naar de andere gemeenten in de regio.

19 April 2024 (Bron: KijknietwegNL / L1 Nieuws)


Tags: #112, #Gemeente, #Afval, #Milieu, #Natuur, #Beesel, #Reuver,