2024 Meerdere incidenten op Grescollege Reuver

Category:
Description:


Meerdere incidenten op Grescollege Reuver

Grescollege: 'We verwachten dit niet, gebeurt ons toch'

Na een geweldsincident tussen leerlingen en een daaropvolgende bedreiging van medewerkers en leerlingen houdt het Grescollege de deur dinsdag gesloten. De school in Reuver praat achter gesloten deuren met medewerkers over de situatie. Woensdag zijn de leerlingen aan de beurt.

"Wat er gebeurd is heeft enorm veel impact. We hebben ervoor gekozen om elkaar dinsdag te ontmoeten en gesprekken te voeren”, zegt bestuurder Thieu Kikken van onderwijskoepel SOML.

Nooit meegemaakt
Kikken loopt al heel wat jaren mee in het onderwijs. Incidenten en opstootjes zag hij meermaals, dat is niet iets waar hij zich druk over maakt. Maar een geval als dit waarbij ouders betrokken raken in bedreigingen richting medewerkers maakte hij in 43 jaar nog nooit eerder mee. "We verwachten dit niet, maar het gebeurt ons toch."

Studiedag
Omdat deze dinsdag sowieso maar een beperkt onderwijsprogramma op de agenda stond is maandagmiddag besloten de school gesloten te houden. "We hadden een halve studiedag met maar drie lesuren op het rooster. We gebruiken deze dag nu om te kijken waar medewerkers behoefte aan hebben. Woensdag gaan coaches aan de slag met leerlingen over wat er gebeurd is."

Hulptroepen
Over wat er daadwerkelijk is gebeurd, circuleerden al snel verschillende verhalen. Op sociale media en via andere kanalen. Kikken ziet ook veel voorbijkomen dat niet klopt. "Er zijn leerlingen die met elkaar slaags geraakt zijn. Een docent is tussenbeide gekomen. Dat leverde een onveilige situatie op doordat leerlingen hulptroepen zijn gaan organiseren", legt hij uit.

Buiten schoolterrein
Het incident maandagmiddag was vooral buiten het schoolterrein. "Politie is daarom heel snel daar naartoe gekomen om rust terug te laten keren", verklaart Kikken. Meerdere politieauto’s verzamelden zich voor de school. Inmiddels is er ook een 45-jarige man aangehouden, zo bevestigt de politie.

Draad oppakken
Na de gesprekken tussen medewerkers is er woensdag ruimte voor de leerlingen. "Ze worden het eerste uur woensdag opgevangen door hun coach. Ze kunnen daarmee in gesprek, eventuele zorgen uiten en vervolgens kijken hoe de draad weer kan worden opgepakt."


Leerling Bryan (13) van Grescollege Reuver: ‘Anderen begonnen met rotopmerkingen over overleden broer, maar wij worden geschorst

De drie leerlingen van het Grescollege in Reuver die na de geweldsincidenten thuiszitten, herkennen zich niet in het verhaal van de school. Volgens hen lag de oorzaak niet bij een mobieltje, maar bij akelige opmerkingen over een overleden broer.

De tweeling Bryan en Jayden (13) uit Reuver en hun nichtje Destiny (13) zijn de drie scholieren van het Grescollege in Reuver, die geschorst thuiszitten. Ze willen hun kant van het verhaal vertellen, over de gebeurtenissen van vrijdag en maandag. Het gedoe begon volgens hen vrijdag toen ze met andere leerlingen van het Grescollege op de techniekshow van Mad Science in Roermond waren.

Boos
Achter mij zat een jongen die rotopmerkingen maakte tegen mijn nichtje Destiny (13), dat naast mij zat, over haar ‘kankerbroer’. Die is vorig jaar overleden na een auto-ongeluk. Hij was negentien jaar. „We waren heel boos over die opmerkingen en duwden hem op de grond. In de bus terug naar school dreigde de chauffeur ons eruit te zetten als we niet rustig bleven. Terug in Reuver mocht iedereen naar huis, behalve mijn broer, mijn nichtje en ik.

Politie
Bestuurder Thieu Kikken van scholenkoepel SOML (Stichting Onderwijs Midden-Limburg) liet maandagavond weten dat de oorzaak van de geweldsincidenten lag bij een discussie over een mobiele telefoon. Maar dat herkennen de drie niet. De moeder van Bryan en Jayden en de vader van Destiny kwamen vrijdag naar school. Ze waren not amused en dat lieten ze in ferme taal weten, waarop een docent de politie inschakelde. „Zaterdag belde de directeur van de school om te zeggen dat wij geschorst waren en dat onze ouders niet meer op school welkom waren”, vertelt Bryan. „Ik heb mijn verhaal nog niet eens kunnen doen! Mijn oom was het er niet mee eens en zei dat hij maandagmiddag naar school zou komen. Ja, die heeft wel dreigementen geuit. Toen hebben ze de school een tijdje dichtgehouden.” Deze incidenten werden maandagavond ook door Kikken geschetst en benoemd in een brief aan de ouders. 

Kikken kan vanwege de privacy niet op het verhaal van de drie leerlingen reageren. De versie van de andere betrokken leerlingen is niet bekend. Kikken weet wel dat er nog onderzoek door de politie gedaan wordt.

28 Mei 2024 (Bron: L1 Nieuws)


Tags: #112, #Reuver, #Grescollege,