2024 Drijvend zonnepark bij Drakenrijk geopend

Category:
Description:


Drijvend zonnepark geopend naast Drakenrijk in Reuver

Bijna 13.000 gigantische zonnepanelen die elk jaar omgerekend 2.200 huishoudens van elektriciteit zouden kunnen voorzien. In een plas naast BillyBird Park Drakenrijk in Reuver is een drijvend zonnepark gerealiseerd met een oppervlakte van bijna 4,5 hectare.

Opening
Vorige week werd het drijvende zonnepark, gerealiseerd door het bedrijf Technique Solaire, geopend en daarvoor was veel belangstelling. Onder toeziend oog van nationale en internationale betrokkenen werd het lint aan de rand van de plas doorgeknipt door wethouder Marcel Roelofs.

Uniek
Omdat er op het land een gebrek is aan ruimte, worden er creatieve oplossingen gevraagd. Drijvende projecten helpen daarbij, stelt Dick Teunis, directeur van Technique Solaire. “Het is dubbelgebruik van de beschikbare grond en ruimte die we hebben. Dat maakt het uniek en daarbij speelt mee dat het water een verkoelend effect aan de panelen geeft. Daardoor genereren ze ook meer stroom”, aldus Teunis.

Niet opvallend
Per boot werden de aanwezigen naar de enorme zonnepanelen gebracht om ze van dichtbij te bekijken. Voor bezoekers van Drakenrijk zijn de panelen niet hinderlijk. Vanaf de grond zie je er weinig van. “Als je vanaf de A73 aan komt rijden, valt het niet eens op. Het is helemaal weggewerkt in het landschap en de omgeving hebben we aangeplant. Het hele gebied heeft een ontzettende upgrade gekregen, dus ik denk dat het veel aantrekkelijk is geworden”, zo is de directeur van Technique Solaire van mening.

Andere mogelijkheden
Het drijvende zonnepark in Reuver is de eerste die het bedrijf Technique Solaire heeft gerealiseerd. Het staat volgens Teunis nu al vast dat we het vaker gaan zien. “Er is weinig ruimte in Nederland, agrarische gronden zijn niet beschikbaar en bouwmaterialen zijn erg duur. We moeten op zoek naar andere mogelijkheden.

11 Juni 2024 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Energie, #Reuver, #Zonnepanelen, #Drakenrijk, #Opening,