2024 'Project Silent' door Henriëtte van Gasteren

Category:
Description:


Een foto op de plek van je verkrachting: 'Schaamte bij mezelf weghalen'

Het misbruik van haar dochter bracht haar ertoe; visueel kunstenaar Henriëtte van Gasteren uit Reuver maakte het project Silent Scream. Ze fotografeerde en interviewde slachtoffers en daders van seksueel geweld.

Het resultaat is vastgelegd op een website, in een boek en op een expositie. Een klein deel van de foto's werd woensdag openbaar gemaakt bij de opening van een mini-expositie op het politiebureau van Venlo.

Emotionele moeder
De kantine in het politiebureau is goed gevuld. Er is koffie en vlaai en het ziet er allemaal feestelijk uit. Maar het besef dat het merendeel van de zaal ooit seksueel is misbruikt, haalt het feestelijke er wel vanaf. De slachtoffers zijn voor het project Silent Scream allemaal gefotografeerd en geïnterviewd door Henriëtte van Gasteren. Als zij het woord neemt voor de officiële opening van de mini-expositie, schiet ze vol. Ze kijkt op dat moment naar dochter Krissi. "Ik ben het project begonnen toen zij verkracht werd in 2017, toen wist ik eigenlijk niet wat ik moest doen als moeder."

Geen twijfel
Moeder en dochter onthullen de eerste foto van een tiental dat tijdelijk te zien is in het politiebureau van Venlo. Op de foto ligt Krissi met gescheurde kleren op de plek waar ze ooit is verkracht, een studentenhuis in Amsterdam. Krissi heeft niet getwijfeld om mee te doen aan het project van haar moeder. Ze hoopt dat slachtoffers met hun verhaal naar buiten durven te komen en zegt dat deze over een mogelijke schaamte heen moeten stappen. "Een stukje schaamte zal altijd wel blijven, maar door dit project probeer ik de schaamte bij mezelf weg te halen", aldus Krissi.

Blijvend aandacht
En zo zijn op andere foto's ook slachtoffers te zien op een plek waar het seksueel misbruik heeft plaats gevonden. Daniëlle Pannekoek moet huilen als ze haar foto ziet hangen in de hal. Ze ligt in haar kinderbedje. "Ik ben verkracht door mijn verwekker. Ik noem hem bewust geen ouder, het is mijn verwekker. Ik wist dat de foto er zou hangen natuurlijk, maar zo groot... Dat komt wel even binnen." Daniëlle werkt graag mee omdat ze vindt dat er aandacht voor moet zijn en blijven.

Groter project
De mini-expositie in het politiebureau maakt onderdeel uit van een veel groter project. In november opent de grote expositie in het gouvernement in Maastricht. Daarna gaat de tentoonstelling reizen door het land, zegt Henriëtte. Ook verschijnt binnenkort een boek en is er een website, www.silentscream.nl. Verder is ze in gesprek met scholen om daar een presentatie te geven. "Ik wil doorgaan met verhalen en foto's delen, want ik vind het ontzettend belangrijk dat mensen hun verhaal kwijt kunnen, dat het gehoord wordt."

26 Juni 2024 (Uitzending L1)


Tags: #Fotografie, #Reuver, #Tentoonstelling, #Kunst, #Gezondheid,