2024 Expositie over seksueel misbruik

Category:
Description:


Kunstenares uit Reuver lanceert expositie over seksueel misbruik

Gefotografeerd worden op de plek waar je seksueel bent misbruikt. Meer dan zestig slachtoffers én daders laten zichzelf van hun meest kwetsbare kant zien op foto’s die gemaakt zijn door kunstenares Henriëtte van Gasteren uit Reuver. Met de expositie ‘Silent Scream’ wil Henriëtte het taboe rondom het bespreekbaar maken van dit onderwerp doorbreken.

Onmacht
Woensdag was er in het politiebureau in Venlo een preview van de expositie, die in het najaar op meerdere plekken te zien zal zijn. Henriëtte is zelf slachtoffer van seksueel misbruik, net als haar dochter Krissi. “Ik ben begonnen nadat Krissi werd verkracht”, begint Henriëtte. “Als moeder langs de zijlijn weet je eigenlijk niet wat je kunt doen om te helpen. Ik heb er een aantal jaren over nagedacht, je moet iets met die onmacht. Toen kwam ik op het idee om dit te gaan doen”, vervolgt ze. “Als ik eenmaal bezig ben, ben ik erg fanatiek en wordt het heel groot!

Stilvallen
Dat de expositie groot is, blijkt ook wel uit het aantal bezoekers dat bij de opening aanwezig was. De stilte die klonk na de onthulling van de eerste foto’s was veelzeggend. Het maakte veel indruk. Want hoe reageer je als iemand je vertelt dat diegene is verkracht? Veel mensen weten niet wat ze moeten zeggen en vallen stil. En juist dat stilvallen is niet goed, vinden moeder en dochter.

Of het eroverheen praten, dat is ook niet prettig. Maar er is geen foute of goede reactie. Geen reactie geven, dat is denk ik het enige dat je fout kunt doen”, verklaart Krissi. Henriëtte vult aan: “Mensen bedoelen het allemaal goed als ze iets zeggen, maar als ze dan vragen stellen als: waarom fietste jij daar? Waarom had je dat korte rokje aan?... Je mag ze eigenlijk niet beschuldigen en indirect is dat een beschuldiging.

Daniëlle Pannekoek sluit zich daarbij aan. Ook zij werkte mee aan de expositie, omdat ze weet hoe vervelend bepaalde reacties kunnen zijn. “Ga geen medelijden tonen, ik ben niet zielig. Ik heb het meegemaakt en ik ben slachtoffer, maar ik ben er ook sterk uit gekomen. Ik zie mezelf niet als een zielig persoon, dus zo wil ik ook niet worden benaderd”, vertelt Daniëlle.

Nieuwe wet
Ook de politie is bij de expositie betrokken. Die wordt omarmt door zedenrechercheur Lei Seuren. Binnenkort moet een nieuwe wet het voor slachtoffers van seksueel misbruik laagdrempeliger maken om aangifte te doen. “Een hele goede zaak, maar het probleem zal wel de bewijsbaarheid zijn. Je kan er nou in ieder geval over praten en dat is natuurlijk de hele opzet van de wet, maar ook van de expositie. We moeten het taboe doorbreken, het taboe dat mensen twintig, dertig of veertig jaar met zo’n groot geheim blijven zitten”, aldus Seuren.

De expositie ‘Silent Scream’ start komend najaar in het Limburgse gouvernement in Maastricht en trekt vervolgens rond. De preview was woensdag naast het Venlose politiebureau ook in het politiebureau in Roermond te zien.

26 Juni 2024 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Fotografie, #Reuver, #Tentoonstelling, #Kunst, #Gezondheid, #Venlo,