2024 Verdachte moord Sawsan (35) schrijft lange brief

Category:
Description:


Verdachte moord Sawsan (35) schrijft lange brief

Verdachte van moord op Sawsan Mhamdi (35) in Reuver schrijft in lange brief: mijn vrouw mishandelde onze kinderen

Roermond/Reuver - De verdachte van de moord op Sawsan Mhamdi (35) uit Reuver heeft in een lange brief zijn kant van het verhaal beschreven. In het document stel Achmed I. dat zijn overleden vrouw hun kinderen mishandelde.

Dat zei zijn advocaat Misja Geeratz vrijdag na een voorbereidende zitting.

In de maar liefst 45 pagina’s tellende brief beschrijft de 45-jarige verdachte zijn levensverhaal en gaat hij uitgebreid in op de strafzaak die tegen hem loopt. Zo schrijft hij hoe hij als jongere man vanuit zijn thuisland Somalië naar Nederland is gekomen en hoe hij zijn tien jaar jongere Tunesische vrouw heeft ontmoet, zegt zijn advocaat. Haar verbrande lichaam werd op 15 juni 2022 onder een viaduct in het Duitse Münster-Sarmsheim aangetroffen. Een forensisch onderzoeksbureau in Maastricht heeft geen exacte doodsoorzaak weten vast te stellen, al werd overlijden door ziekte zo goed als uitgesloten.

Ahmed I. erkende eerder het lichaam te hebben weggewerkt en verbrand, maar ontkent ten stelligste verantwoordelijk te zijn voor haar dood. Hij zou Mhamdi naar eigen zeggen bij thuiskomst levenloos hebben aangetroffen. 

In zijn schriftelijke verklaring, die hij in gevangenschap heeft geschreven, staat volgens zijn advocaat dat I. al langer vermoedde dat zijn voormalige echtgenote hun kinderen zowel verbaal als fysiek mishandelde. Pas na haar dood zou hij de geluidsopnamen die hij had gemaakt hebben teruggeluisterd. Deze versterkten zijn verdenkingen, stelt Geeratz. Te horen zou zijn dat zijn kinderen door toedoen van zijn vrouw huilen en dat Mhamdi contact heeft met een onbekende andere man. 

Vertaling
Of de Somaliër deze derde persoon verdenkt van de moord op zijn vrouw, is niet duidelijk. Zijn advocaat en hij werken momenteel aan een vertaling van ‘het lijvige boekwerk’, zoals Geeratz het vrijdag voor de rechtbank beschreef. Totdat de brief uit het Frans is vertaald, kan de rechtbank er nog geen kennis van nemen. Zijn advocaat twijfelt nog of hij de brief überhaupt toe moet sturen, aangezien I. tijdens de inhoudelijke behandeling in november een verklaring gaat afleggen die in lijn is met de inhoud van het document.

Dan zal ook blijken of de rechtbank zijn versie van het verhaal gelooft. De verdachte deed vrijdag nog een emotioneel appel door te stellen dat hij zijn kinderen erg mist. Zij zouden enorm lijden onder zijn hechtenis en ‘erbij lopen als levende skeletten’, aldus de veertiger. Om zijn verhaal kracht bij te zetten hield hij twee foto’s omhoog van zijn kinderen waarop volgens I. te zien is hoe slecht ze eraan toe zijn. Daarop reageerde de rechtbank dat hij binnenkort duidelijkheid krijgt. „We begrijpen heel goed dat het naar uw gevoel te lang duurt. Maar de inhoudelijke zitting is al over een paar maanden.


Verdachte Reuver bekent wegwerken lijk van zijn vrouw 

Ahmed I., de 43-jarige man uit Reuver die ervan verdacht wordt zijn vrouw te hebben vermoord, heeft bekend dat hij haar lichaam heeft gedumpt en in brand heeft gestoken.

Dat hij haar ook heeft omgebracht, ontkent hij. Dat zegt zijn advocaat Misja Geeratz. Tot maandag zat de verdachte in beperkingen, maar nadat hij uitgebreid werd verhoord door de politie, zijn de beperkingen opgeheven.

Ver van Reuver
De 35-jarige Sawsan Mhamdi werd in juni dood aangetroffen in de Duitse gemeente Mainz-Bingen, zo'n 220 kilometer van Reuver. Haar lichaam lag in een auto die in brand was gestoken. Omdat haar lichaam ernstig was verminkt, kon de Duitse politie haar identiteit lange tijd niet vaststellen. Ook niet nadat een reconstructie van haar gezicht op de Duitse televisie was getoond. Pas vier maanden na de vondst kwam de politie via forensisch onderzoek achter haar identiteit en werd de link gelegd met Reuver.

Paniek geraakt
De Nederlandse politie startte daarop twee weken geleden een onderzoek in haar woning in Reuver en arresteerde haar echtgenoot. Hij wordt verdacht van moord en het laten verdwijnen van het lichaam. Dat laatste heeft hij toegegeven, maar hij zegt niet te weten hoe de vrouw om het leven is gekomen. "Hij heeft haar gevonden, is in paniek geraakt en heeft haar stoffelijk overschot in Duitsland achtergelaten", zegt zijn advocaat.

Vermist
Onduidelijk is nog wie de vrouw in juni in Nederland als vermist heeft opgegeven. Dat was naar nu blijkt vier dagen nadat ze in Duitsland was gevonden. Maar omdat de Duitse politie haar identiteit maandenlang niet kon vaststellen, gingen buurtbewoners er vanuit dat de vrouw was vermist of was weggelopen. De man bracht al die tijd de kinderen van vier en zes jaar naar school. Familieleden van Sawsan hebben in de omgeving van Reuver nog wel naar haar gezocht. "De man had geen motief om de vrouw om te brengen, ook zijn er geen aanwijzingen voor eerwraak," zegt de advocaat. Donderdag beslist de raadkamer van de rechtbank Limburg of de man langer in voorarrest blijft.5 Juli 2024 (Bron: 1Limburg)


Tags: #112, #Reuver, #Moord, #Woning, #Onderzoek, #Overlijden, #Duitsland,