Het einde van het Reuverse verzet: arrestaties, executies en een codewoord
Ruim tachtig jaar geleden kwam er op gruwelijke wijze een einde aan Reuverse verzet. Twee leden gingen vanuit hun schuilplaats aan de Patersweg in Belfeld nietsvermoedend op pad om zich te voorzien van eten en goederen. Enkele ogenblikken later zijn meerdere verzetsstrijders dood. Paul Meusen is amateurhistoricus en reconstrueerde dit zeer gewelddadige verhaal voor zijn boek ‘Het Groene Laken is Goed’.
Naast het huis aan de Patersweg bevindt zich een schuil- en voorraadkelder. Inmiddels is daar door begroeiing van bomen en struiken niets meer van te zien. “Je had iets nodig om de mensen in leven te houden. Toen werd er een knokploeg opgericht”, vertelt Paul Meusen.
Commandocentrum
De schuilkelder diende als commandocentrum van de knokploeg. Vanuit daar werden verschillende acties beraamd, zoals overvallen op distributiekantoren en het ontwapenen van de Duitsers. De knokploeg opereerde van begin 1944 tot augustus van dat jaar, totdat het gruwelijk misging. “De Reuverse kermis kwam eraan en de verzetsmensen hadden het idee om een koe te gaan stelen. Ze wilden de onderduikers een extraatje bieden tijdens de kermis", aldus Meusen.
Autopech
En dus trokken verzetsstrijders Sjra Janssen en Gijs Goossens erop uit naar Velden om een koe te stelen en distributiebonnen op te halen. Met een ander lid van het Reuverse verzet, Rinus Pereira, spraken zij een tijd af waarop ze terug zouden zijn. “Toen ze richting Bergen gingen om die distributiebonnen op te halen, kregen ze autopech. Daardoor waren ze niet meer op tijd terug bij de kelder. Rinus kreeg argwaan en liep op eigen houtje richting de Rijksweg om te kijken of hij zijn maten zag komen. Tegelijkertijd kwam er een patrouille van de arbeidscontroledienst en die hield Rinus aan.”
Rinus werd gefouilleerd en de agenten vonden een groot aantal distributiebonnen. Een passerende vrachtwagenchauffeur zag het gebeuren en informeerde de leider van de Reuverse knokploeg, Ben Verstappen. Ook Hubert Ummels, een marechaussee die met het verzet samenwerkte, werd op de hoogte gebracht.
Schoten
Verstappen kwam naar het huis aan de Patersweg, waar de AKD (Arbeits Kontrole Dienst) op dat moment bezig was met een huiszoeking. Nadat Verstappen werd ingerekend, schoot hij op een AKD’er, maar mistte. De AKD’er schoot op zijn beurt wel raak: Verstappen werd dodelijk getroffen door drie kogels en viel achterover.
Rinus Pereira probeerde te ontsnappen, maar dat mislukte. Hij werd opnieuw opgepakt en naar het politiebureau gebracht, samen met Hubert Ummels en het stoffelijk overschot van Ben Verstappen. “Daar werden Pereira en Ummels verhoord, waarna werd besloten dat ze vermoord moesten worden. Ze kwamen terug naar het huis aan de Patersweg en werden doodgeschoten”, aldus Meusen. Daarmee kwam er een einde aan de Reuverse knokploeg.
Het groene laken is goed
De interesse in dit verhaal kwam bij Paul tot stand door zijn opa, die ook in het verzet zat. Zijn vader en oom vertelden veel verhalen en dat zette Paul aan het denken. Hij schreef er het boek ‘Het Groene Laken is Goed’ over. En ook bij die titel hoort weer een verhaal. “Dat heeft te maken met een vliegtuigcrash in Tegelen. Toen het vliegtuig een vliegenier de Maas ging overzetten naar Engeland, spraken zij een codewoord af: het groene laken is goed. De verzetsmensen luisterden op gezette tijden naar de radio en toen zij het codewoord hoorden, wisten ze dat hij goed was aangekomen in Engeland.”
Uiteindelijk werd Reuver op 1 maart 1945 bevrijd. Bekijk hier het uitgebreide interview met amateurhistoricus en auteur Paul Meusen.
21 November 2024 (Uitzending Peel & Maas)
Tags: #Oorlog, #Reuver, #Belfeld, #Boek,