2021 Jonge Makers - Yentl Evers uit Reuver

Category:
Description:


Het is nog maar de vraag of de eindmusicals van de groepen acht op de basisscholen door kunnen gaan. Daarom bedacht theatermaakster en mediavormgever Yentl Evers (25) uit Reuver een alternatief, namelijk ‘Film Groep8’.

Door middel van een digitaal lespakket, met onder meer uitlegvideo’s, tip & tricks en heldere beschrijvingen kunnen de leraren gezamenlijk met de klas hun eigen eindfilm maken. Alleen het verhaal en het eindlied staat vast.

Yentl bedacht samen met Eileen Bosch het scenario voor de film. “Meestal gaan de eindmusicals in groep acht niet over een onderwerp of conflict dat dicht bij de kinderen staat” vertelt Evers. “Toen ik zelf in groep acht zat, waren de hoofdrollen twee bejaarden personages. Ons verhaal sluit veel beter aan bij de leeftijd. Het gaat over een app, genaamd ‘De Challange”, zegt de theatermaakster.

In ‘Film Groep8’ hoeven niet alle kinderen te acteren. Er zijn ook kinderen nodig die filmen of de kleding maken. “Bij de eindmusical wordt ervan uitgegaan dat iedereen een keer op het podium moet staan, maar niet ieder kind wil dat”, zegt de 25-jarige Evers. “Dit concept sluit veel beter aan bij de wensen van elk kind en welke rol ze bij zichzelf vinden passen.

Zeven basisscholen in de regio Noord-Limburg zien dit alternatief voor de eindmusical zitten en gaan met ‘Film Groep8’ aan de slag. “Dit jaar is het nog een pilotversie. Mochten de scholen die meedoen er tevreden over zijn, dan zullen we er zeker mee doorgaan”, zegt Yentl.

Verslaggever Joop Aerdts ging langs bij Yentl Evers.

15 Mei 2021 (Uitzending L1-Radio / L1 Cultuurcafé)


Tags: #Toneel, #Reuver, #Cultuur, #Interview,