2021 De zomeravond van met Robin Butter met 'Drakeblood'

Categorie:
Omschrijving:


Fotografe Robin Butter in '
Zomeravond van...'

In een nieuwe aflevering van 'De zomeravond van...' Robin Butter praat over haar passie voor het verleden, schutterswereld en het verbinden van inwoners.

Ze woont in Den Haag en werkt al twee jaar aan het project ‘Drakeblood’. Daarvoor volgt ze de inwoners van Beesel op weg naar het Draaksteken van 2023. De afgelopen tijd portretteerde ze inwoners die in de afgelopen edities de rol van Joris hebben gespeeld.



Drakeblood

Hoe wordt een sociale structuur van een gemeenschap aan een legende gehangen?
Al in de 17e eeuw zijn er schriftelijke bronnen die verwijzen naar een dorp in Limburg dat in de ban is van een draak. In dat dorp wordt al eeuwen het verhaal van Joris en de draak nagespeeld.  Het dorp verandert tijdens de spelen in een openlucht-spektakel, voor de regio bekend als ‘Draaksteken’.

Draaksteken’ heeft overal in ons land plaatsgevonden. Talloze schutterijen werden naar Joris vernoemd maar overal heeft men in de loop der tijden hun draak de eeuwige dood laten sterven, behalve in Beesel. Het drakenvuur dat daar in de 17e eeuw ontbrandde, is vandaag nog steeds onblusbaar. In Beesel is een geschiedenis gecreëerd rondom een gebeurtenis die nooit heeft plaatsgevonden.

Wanneer je er geboren wordt, stroomt er automatisch ‘Drakenbloed’ door je aderen.
De naam Joris komt van het Griekse Georgios dat ‘landbouwer’ betekent en om in aanmerking te komen voor de rol van Joris moet je uit het dorp komen of er een sterke band mee hebben. Allerbelangrijkste Joris zal moeten kunnen paardrijden. Beesel is van oudsher een agrarische dorp. Waar velen leven van de landbouw. Mij is dan ook vaak verteld hoe Beeselnaeren “tussen de paarden zijn geboren”.  Zo staat elke zeven jaar een nieuwe Joris op om het dorp opnieuw te bevrijden van de draak.

Ik probeer de sociale structuur rondom een legende te ontvouwen.
Waarin draken uit de Maas kunnen klimmen en op Middeleeuwse gebouwen zonnepanelen zijn terug te vinden.
Niemand zal twijfelen of het verhaal van Joris en de Draak waargebeurd is toch?

11 Augustus 2021 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Interview,