20170309 Vereniging Eigen Huis - 'voor hetzelfde een hogere rekening'

20170309 Vereniging Eigen Huis - 'voor hetzelfde een hoge...

Beesel-Reuver Photo
Beesel-Reuver
5 years
0 0
Category:
Description:


Vereniging Eigen Huis: 'voor hetzelfde een hogere rekening'

Nergens anders in Nederland stijgt de onroerendezaakbelasting (ozb) zó hard als in Beesel.

Dat blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis.

"We hebben de gemeente Beesel de vraag gesteld hoe dat dan komt maar daar krijg je geen antwoord op", zegt Hans de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH). "De ozb geeft aan hoeveel voorzieningen de gemeente regelt. In een gemeente met meer voorzieningen, betaal je dus meer ozb. Maar als er niet meer voorzieningen bij komen, betaal je voor hetzelfde een hogere rekening."

Voorzieningen
Als voorzieningen worden gesloten of als er nieuwe voorzieningen bij komen, heeft dat invloed op de ozb in een gemeente, bijvoorbeeld een nieuw gemeentelijk zwembad. Maar volgens Vereniging Eigen Huis kan een ozb niet worden verhoogd omdat het in omringende gemeentes hoger is. "Het is net zoiets als dat je telefoonaanbieder zegt: 'wij zijn een stuk goedkoper dan andere aanbieders en daarom verhogen we nu opeens onze prijs'. Dat zou natuurlijk ook heel gek zijn", zegt De la Porte.

Afspraak
Los daarvan ligt er een afspraak dat de ozb met niet meer stijgt dan 2 procent. "Dat is een afspraak die de gemeenten met elkaar hebben gemaakt. De gemiddelde stijging moet onder de 2 procent blijven", vertelt Hans de la Porte van Vereniging Eigen Huis. "Maar als je bijvoorbeeld wilt dat een klas op een proefwerk een gemiddelde van een 6 haalt. Dan zijn er leerlingen die een 8 scoren en leerlingen die een 4 scoren. Het gemiddelde is dan voldoende. Maar de leerlingen met een 4 scoren nog altijd onvoldoende."

De stijging van de OZB in de gemeente Beesel is dus een stuk hoger dan landelijk is afgesproken. Hoe dat komt wilt de gemeente niet vertellen tegen Vereniging Eigen Huis.

9 Maart 2017 (Bron: 1Limburg)


Tags: #Gemeente, #Belasting, #Beesel, #Reuver,