2021 Restanten Egidius Janssen, ooit toonaangevend bedrijf Belfeld

Categorie:
Omschrijving:


Verlaten ringbandbabriek EJA Egidius Janssen die eind 1999 failiet ging.

23 mei 2021 (Bron: Dutch Urbex Explorations)


Het verleden:
EJA International, fabrikant van hefboommechanieken en accessoires voor de fabricage van briefhouders was wereldwijd een van de belangrijkste spelers in deze business. Het bedrijf had een diepgeworteld kwaliteitsbesef, een gezond zakelijk instinct en een traditie van klantgerichte bedrijfsvoering.

De filosofie van EJA wass helder en duidelijk; namelijk het produceren van hoogwaardige producten zoals de afnemer ze nodig heeft, op het juiste tijdstip en op een zo efficiënt mogelijke en milieuvriendelijke manier gemaakt, gebruik makend van de modernste technologie .

EJA was gevestigd in het centraal gelegen Belfeld nabij Venlo in Nederland. Organisatie, technologie, kwaliteitsbesef en logistiek waren de wapens die EJA gebruikt in de strijd om haar positie binnen dit marktsegment te kunnen blijven bevestigen en uitbouwen.

(Bron: Wikimapia.org)



Egidius Janssen: wereldwijd verlader van ordnerbreed produkt

Egidius Janssen (EJA) heeft wel wat te vervoeren. Ieder jaar zet het bedrijf zijn spullen op de vrachtwagen met uiteindelijke bestemmingen in zo’n zeventig landen. De top vijf daarvan: Nederland, Duitsland, Belgie, Frankrijk en, op de vijfde plaats gedeeld Italie, Hongkong en Groot- Brittannie. Bij die zeventig landen liggen er relatief veel in Afrika, maar er zitten er ook tussen die dan voor enkele jaren zijn voorzien. In totaal leverde Egidius Janssen door de jaren heen aan 127 landen.
De zaken floreren. Voor dit jaar wordt een groei van twintig procent verwacht ten opzichte van vorig jaar. Dat cijfer is enigszins geflatteerd want ’91 was een moeilijk jaar voor Egidius Janssen: de Golfoorlog ging niet ongemerkt aan het bedrijf voorbij en ook de stagnerende wereldeconomie had haar weerslag op de onderneming. Vreemd genoeg leert het verleden dat Janssen juist in die omstandigheden kan groeien. Dat vermogen om tegen de conjuncturele stroom in te gaan, wordt geweten aan de vergrote overheidsinvloed waarmee recessies vaak gepaard gaan, met de papierwinkel vandien.
Egidius Janssen nv maakt namelijk ordners. Platten en mechanieken. Draadspanners en schuifdeklijsten. Dat doen ze in het Noord-Limburgse al zeventig jaar. Egidius Janssen begon in 1924 zijn eigen ‘Briefhouderfabriek & Handel’. Vier jaar eerder was deze stamhouder uit Tegelen voor de helft eigenaar geworden van de Briefhouder Maatschappij. Samen met ene Jos Pereij borduurde hij voort op de vinding van Franz Assmann. Deze Duitse ingenieur had al in 1893 ‘een revolutionaire briefhouder’ uitgevonden, een mechaniek dat heden ten dage nog ontegenzeggelijk terug te vinden is in de ordner. Het ligt in de bedoeling, niets is in ondernemersland tenslotte heilig, dat een ontwerpbureau dat mechaniek eens gaat bestuderen. Maar gelukkig, die plannen zijn er al tijden en: “De verbeteringen die door de jaren heen zijn gerealiseerd, zijn marginaal” , weet Peters. Alles zal dus wel bij het oude blijven; met de ‘Attractive’ en de ‘Exclusive’ als paradepaardjes.

Tijdgeest
Zoals het van oorsprong Tegelse bedrijf ook de tijdgeest wist te trotseren en een familiebedrijf bleef. De huidige directeuren Egidius en Huub Janssen, zijn kleinzoons van de grondlegger van het bedrijf. De grondigste verandering was voor de tegenwoordig 284 werknemers van het bedrijf het vertrek uit Tegelen. We schrijven 18 april 1966 als een brand de fabriek aan de Betouwstraat in het ‘rode’ Limburgse industriestadje in de as legt. De brand bracht de al bestaande nieuwbouwplannen in een stroomversnelling. Plaats van bestemming: het in het zuiden aan Tegelen grenzende Belfeld.
Onze lokatie is op emotionele gronden gekozen” , bekent verkoopbaas Peters. “Egidius Janssen hoort thuis in de regio” . Van de 284 werknemers kunnen er nog geen tien niet op de fiets naar het werk. “Maar we staan bekend om de grote auto’s voor de deur” , zegt Peters. “We hebben de naam dat bij ons het geld niet op kan. ‘Bij god en bij Giedje kan alles’, zegt men hier.” Niet zo verwonderlijk natuurlijk gezien de vaak exotische oorden waarnaar de ordners uit Belfeld hun weg vinden. Misschien dat de winst-uitkering en de sponsoring van de plaatselijke harmonie het dure imago van het bedrijf compleet maken.
De verkopers van Egidius Janssen zwermen vooral uit naar de talrijke beurzen waarop de potentiele afnemers van briefbinders te vinden zijn. Er is de Sippa in Parijs, en de Cart in Milaan. De Sitra in Korea en beurzen in Perm en in China, en natuurlijk de Frankfurter Messe en zijn Dusseldorfse equivalent, de K 92. Ook van belang: de Teheran Faire, “want Iran is weer helemaal terug van weggeweest.” Vaste klanten treffen daarnaast, minstens een maal per jaar, een mannetje of vrouw van de ordnerverkoper op de stoep, want ‘het is toch maar al te waar, uit het oog, uit het hart’, weet Peters. “Egidius is negen maanden van het jaar op pad, Wil, zijn zoon, toch al gauw vier maanden.” Het bedrijf kent een dikke zeshonderd debiteuren, waaronder veertig agenten. Reclame wordt er nauwelijks gemaakt, de eerste mailing moet de Belfeldse deur nog uit. “Een leuke catalogus en wat displays, dat is alles” , aldus Peters.

Groei
Verhuisplannen zijn er nog steeds niet. Het bedrijf heeft wel plannen voor een joint-venture met een Mexicaans bedrijf om de Amerikaanse markt naar zich toe te halen. Groei zit er dus vooral in Iran en ook in de voormalige DDR. “Daar is tegenwoordig geld en er moet van alles worden opgebouwd” . Het is een ervaring van de Janssens dat in tijden van economische stagnatie goede zaken gedaan kunnen worden: de bureaucratie bloeit dan meestal op.
Concurrentie heeft Egidius Janssen vooral te duchten van Koloman Handler in Oostenrijk, het Italiaanse IML en Mecarex in Frankrijk. Dat als het gaat om de mechanieken, want die bedrijven steken verder geen hand uit naar de ordners zelf. Als een van de weinigen maakt EJA zowel de mechanieken als kant-en-klare ordners. “We zijn eigenlijk een concurrent van onszelf” , aldus Peters, want de kopers van de Limburgse binders zijn tegelijk de concurrenten van de Belfeldse ordners. Op die ‘ordner-markt’ zijn vooral de Duitse bedrijven Leitz en Elba geduchte sta-in-de-weg voor Nederlandse expansie. Wereldwijd zijn er ongeveer 25 fabrikanten van ordnermechanieken. Verrassend genoeg is slechts een klein deel daarvan afkomstig uit lage lonen-landen. “Met handwerk is de kwaliteit die wij kunnen leveren niet te garanderen” , verklaart Peters, en de waarde die in de produktiehallen in Belfeld wordt toegevoegd komt vooral tot stand door een hoge graad van mechanisatie.

Porceleinkast
EJA geeft een jaar garantie op zijn mechanieken. “Dat houdt de druk op de ketel. We halen alles waar wat aan mankeert terug. Naar de kosten kijken we dan niet. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk wel van de winst af” , legt de hoofdverkoper fijntjes uit. Het geheim van Janssen is ook niet welke ordners ze maken, maar hoe. “De produktielijn, die wordt in een porceleinen kastje bewaard.
Zo ook de vervoerders. EJA is zeer trouw aan de bedrijven die al sinds jaar en dag de ordners bij het bedrijf weghalen. “Die zijn goed en daar kunnen we op vertrouwen” , is de redenatie. Voor een besparing van een paar ‘dubbeltjes’ zal zo’n vervoerder niet aan de kant worden gezet; jaarlijks staan ze in EJA’s boeken onder het kopje crediteuren voor ongeveer 2,4 miljoen gulden opgevoerd. De contracten lopen voor een jaar, maar worden meestal stilzwijgend verlengd. Belangrijkste vervoerder is Ewals in Tegelen, voor het transport in Europa, zowel volle ladingen als groupage. Salters in Rotterdam doet verder binnenlands vervoer en dat op Engeland en Belgie. Per doos worden de ladingen opgehaald, ‘ideaal’ volgens Peters. Binnen 24 uur is zo’n doos via het distributiecentrum in Nieuwegein op zijn plaats van bestemming. In totaal pakweg 750 complete vrachtwagens plus nog eens 5,5 duizend kleinere zendingen. Voor Frankrijk heeft EJA het Venlose expeditiebedrijf Egetra als vervoerder en Nielson uit Hazeldonk doet het werk op Spanje. De ‘verre’ bestemmingen laat het bedrijf over zee doen door Peters & Van Ieperen in Rotterdam, 150 containers plus stukgoed, of door MSAF Nedloyd voor ‘een beetje’ luchtvracht. Zeven trucks doorkruisen ’s heren wegen met op de luifel het vignet en de ordners van Egidius Janssen.

6 Juni 1992 (Bron: Ted Konings/Nieuwsblad Transport)



Tags: #Vroeger, #Belfeld, #Bedrijf, #Gebouw, #Sluiten,