2022 Ophef rondom verwijderen wandschildering in Reuver

Categorie:
Omschrijving:


Ophef rondom verwijderen wandschildering

Kunstenaar Maurice Lenders uit Reuver eist een schadevergoeding nu zijn muurschildering in het dorp is verwijderd. Een deel van zijn schildering tegen een pand in de buurt van het station is door een nieuwe pandeigenaar, IT bedrijf RoRo, van de gevel gehaald. Het bedrijf is zich van geen kwaad bewust.

Per toeval zag hij dat er met een andere kleur over het bijna 30 jaar oude werk was geschilderd. Toen hij nog eens keek, zag hij dat de gehele zijkant was verwijderd. Hij vindt het niet netjes en eist een schadevergoeding.

Geen kwaad bewust
Tom Schatorie van IT-bedrijf RoRo is zich van geen kwaad bewust. Begin van dit jaar kocht het bedrijf het pand. Toen werd er samen met de oude pandeigenaar besproken wat er aangepast moest worden. "We hebben het pand helemaal laten keuren. In de muurschildering zitten scheuren en er vallen brokstukken uit. Het is niet meer van deze tijd.' Het IT-bedrijf vroeg aan de monumentencommissie van de gemeente of de schildering verwijderd mocht worden. Het zou niet vergunningsplichtig zijn en had geen monumentenstatus. Later bleek dat de monumentencommissie toch vindt dat het kunstwerk behouden moet blijven. Echter heeft RoRo daar geen bericht van gekregen. De schildering was toen al deels verwijderd.

Verwarring
De gemeente heeft laten weten de verwarring te snappen en onderzoekt hoe het mis heeft kunnen gaan. De Reuverse kunstenaar is kwaad en teleurgesteld. Zijn schildering gaat over de terugkeer van Willem-Limburg. Het is een werk dat werd gemaakt ter nagedachtenis aan Wim Verhaegh, een bekende Reuvernaar. Tom Schatorie is verbaasd dat de kunstenaar zich niet eerder heeft gemeld. "Als het je zo naar het hart gaat, dan neem je toch eerder contact op? De kunstenaar heeft nooit naar het kunstwerk omgekeken. Als de kunstenaar ons had opgezocht, dan hadden we er iets aan kunnen doen. Vroeger zag het er prachtig uit, maar de kleuren zijn vervaagd en er zitten scheuren in."

Schadevergoeding
Nu het deels is weggehaald, eist Lenders een schadevergoeding. Ook wil hij het werk restaureren of op een andere plek een nieuw kunstwerk maken. Het college van de gemeente Beesel bespreekt het onderwerp in september in het college. Schatorie: "We zullen het afwachten of we eruit kunnen komen. Ook moeten we kijken hoe we het in de toekomst gaan doen. Je kunt duidelijk zien dat het de tand des tijds niet heeft doorstaan. Daar zullen we naar moeten kijken."

24 Augustus 2022 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Kunst, #Reuver, #Bedrijf, #Opmerkelijk,