2022 Campagne voor scheiden plastic afval in Beesel

Categorie:
Omschrijving:


Campagne voor scheiden plastic afval in Beesel

Wat hoort er bij het plastic afval en wat niet? Het scheiden van afval blijkt lastig in de gemeente Beesel. Daarom is er een campagne gestart om de inwoners te helpen bij de afvalinzameling.

Wethouder Marcel Roelofs legt uit dat het de gemeente veel geld kost, wanneer er niet goed wordt ingezameld. "Als wij het afval afvoeren naar de verwerker, horen we vaak dat er partijen worden afgekeurd. Er zitten zaken in die er niet in thuis horen. Bijvoorbeeld zwart of vervuild plastic." Om daar wat aan te doen, informeert de gemeente haar inwoners extra. Dat gebeurt met een folder. Ook worden er mensen aangesproken op de markt.

Quiz
"Het is vaak onwetendheid", vertelt een medewerker van de campagne. Hij speelt met bezoekers op de markt een quiz. "De meeste mensen weten het wel. Soms zit er instinkertjes tussen." Dat is bijvoorbeeld een zwarte afvalzak, met daarin plastic. "Je zou zeggen dat het plastic is, maar dat is niet zo. De verwerker kijkt alleen naar de buitenkant en niet wat erin zit en keurt dit dus af."

Logisch nadenken
De campagne moet uiteindelijk zorgen voor minder afgekeurde stukken afval in de containers. Een van de spelers van de quiz had bijna alle antwoorden goed. Zijn advies: "Goed en logisch nadenken. Dan kom je een heel eind."

30 Augustus 2022 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Gemeente, #Afval, #Milieu, #Informeren, #Beesel, #Reuver,