2022 Historie Ronckenstein en omgeving (Monumentendag)

Categorie:
Omschrijving:


Gemeente Beesel opende de deuren tijdens VriendenLoterij Open Monumentendag

In het weekend van 10 september was er van 10.00 tot 17.00 uur weer de landelijke VriendenLoterij Open Monumentendag. Veel monumenten waren dan gratis toegankelijk voor publiek. Ook de gemeente Beesel, samen met de heemkundevereniging Maas- en Swalmdal, deden dit jaar weer mee en wel op zaterdag 10 september. Het thema dit jaar was: ‘Duurzaam duurt het langst”. Aan de hand van dit thema heeft de organisatie weer een gevarieerd programma samengesteld, dat plaats vond in het dorp Reuver.

Beschermd dorpsgezicht Ronckenstein
Het beschermd dorpsgezicht Ronckenstein is gelegen in het dal van de Schellekensbeek. In dit dal is in de middeleeuwen al een watermolen gebouwd met daarbij enkele boerderijtjes. Zo ontstond het schilderachtige gehucht Ronckenstein. Het bestaat nu behalve uit een watermolen met molenvijver, ook uit tot woonhuizen verbouwde boerderijtjes, een kapel en een dubbelviaduct. In het beschermd dorpsgezicht zien we hergebruik van oude materialen, gebruik van oude technieken, maar ook een duurzame herbestemming van vroegere (vakwerk)boerderijtjes.

Rondleidingen
Op regelmatige tijden werden er onder deskundige leiding van een gids rondleidingen door het beschermd dorpsgezicht gehouden waarbij ook enkele panden bezocht werden. Deze rondleidingen duurde drie kwartier tot een uur.

10 September 2022 (Uitzending Peel & Maas/Heemkundevereniging)


Tags: #Monumentendag, #Reuver, #Cultuur, #Gebouw, #Kapel, #Vroeger, #Heemkunde,