2022 Dijk Beesel verhoogd: Inwoners 'hoogwaterveilig'

Categorie:
Omschrijving:


Dijk Beesel verhoogd - Inwoners 'hoogwaterveilig'

De werkzaamheden aan de dijk in Beesel zijn bijna afgerond. Een half jaar eerder dan gepland. Een verhoging van de bestaande dijk en toevoeging van nieuwe dijken was nodig, om het water te keren dat bij hoogwater de dorpskern in kan stromen.

Oog van de naald
Wethouder Marcel Roelofs is tevreden. "Vorig jaar zijn we door het oog van de naald gekropen bij het hoogwater. Toen waren we al met de plannen bezig om de dijk te verhogen. Het is fijn dat dit nu is gebeurd. We zijn nu waterveilig en hoeven niet meer achter de schouder te kijken of we veilig zijn."

Matten
Bentonietmatten vervangen de traditionele manier van dijkversteviging, waarbij er veel meer klei bovenop een dijk wordt gestapeld. De nieuwe manier van versteviging is nieuw voor Nederland, al is de methode in Neer al eerder gebruikt in het voorland van een dijk. Door de matten is minder hoogwaardige klei nodig en kon grond uit Heel, waar de dijk ook is verstevigd, worden gebruikt voor de dijkversterking in Beesel.

Fietspad
Wethouder Roelofs van Beesel heeft nog wensen. Hij wil graag dat er ook gefietst kan worden op de dijk. Nu mag je er alleen op wandelen. Hij wil met het waterschap in gesprek over de mogelijkheden. Jos Teeuwen van het Waterschap geeft voor de camera van P&M aan daar vast uit te gaan komen.

19 Oktober 2022 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Hoogwater, #Beesel, #Maas, #Werkzaamheden, #Voortgang,