2023 Maatregelen om nieuwe dijk Beesel te beschermen

Category:
Description:


Maatregelen om nieuwe dijk Beesel te beschermen

Waterschap Limburg neemt in Beesel maatregelen vanwege het hoogwater. Reden is dat de dijk daar pas is versterkt en dat daardoor het gras nog niet volledig is teruggegroeid. Door gras aan te leggen vindt er geen slijtage plaats aan de dijk.
De afgelopen dagen heeft het flink geregend en daardoor is de Maas aan het stijgen. Volgens Rijkswaterstaat gaat de Maas zondag flink stijgen. De piek wordt vermoedelijk dinsdag bereikt.

Zandzakken
In Beesel zijn ze bezig met het versterken van de dijk. Er worden krammatten geplaatst. Dat zijn doeken die vast worden gezet met krammen en worden verzwaard met zandzakken. De Maas is bij Beesel smaller en stroom sneller. "We willen voorkomen dat de net opgeleverde dijk schade oploopt. We willen liever schade voorkomen dan achteraf repareren", schrijft het waterschap.

Onder lopen
De afgelopen dagen blijft de afvoer van de Maas rond de 800 kubieke meter per seconde. Zondag gaat die afvoer stijgen naar ongeveer 1300 kuub. De verwachting is dat dinsdag de afvoer nog iets verder kan stijgen naar 1400 kuub. Grote problemen door het hoogwater worden niet verwacht. Wel kunnen uiterwaarden onder lopen. Na dinsdag gaat de Maas sterk dalen en is de waterpiek voorbij.
Bij de andere beken in Limburg, zoals de Geul, ziet het waterschap een stijging. Maar ook hier is de verwachting dat dit niet zal leiden tot wateroverlast. "De verhoogde afvoeren zijn normaal voor de tijd van dit jaar en we blijven de situatie goed in de gaten houden", aldus het waterschap.

15 Januari 2023 (Bron: 1Limburg)Waterschap legt zeil en zandzakken op de dijk bij Beesel tegen hoogwater

In Beesel heeft het Waterschap Limburg zondagmiddag voorzorgsmaatregelen genomen vanwege de kans op hoogwater. Zeil en zandzakken moeten voorkomen dat de dijk beschadigd raakt.

Door de aanhoudende regen, houdt het Waterschap de dijken en afvoeren van de Maas dit weekend nauwlettend in de gaten. De afvoer van de Maas schommelt momenteel rond de 800 kubieke meter per seconde. Volgens Rijkswaterstaat kan het water zondag flink stijgen, waarbij het hoogtepunt op dinsdag wordt verwacht.

Versterkt
In Beesel is de dijk het afgelopen jaar versterkt, maar op twee plekken is het gras er niet voldoende gegroeid, vertelt woordvoerder Wouter Pronk van Waterschap Limburg, die zondagmiddag bij de dijk bij de Loswalweg in Beesel staat.

Pronk: „De wortels van het gras zorgen voor versterking van het oppervlakte. Op plekken zonder gras, bestaat de kans bij hoogwater dat de dijk beschadigd raakt. Daarom leggen we daar krammatten neer; doeken die worden vastgezet met krammen en verzwaard met zandzakken. Dit werk nu is dus puur preventief; ook omdat de Maas op dit punt smaller is en dus hogere stroomsnelheden heeft. Beter nu schade voorkomen dan straks repareren.

Het is volgens Waterschap Limburg op dit moment de enige plek in Limburg waar maatregelen getroffen worden.

15 Januari 2023 (Bron: De Limburger)


Tags: #Hoogwater, #Beesel, #Maas,