2023 Aanplant 57.000 bomen in Beesel van start

Category:
Description:


Aanplant 57.000 bomen in Beesel van start 

Staatsbosbeheer is begonnen met het planten van bomen in het perceel bij de Grensweg tussen Swalmen en Beesel. Het zijn de eerste stekken van het totaal van 57.000 extra bomen en struiken dat dit jaar gepland wordt.

In Nederland verdwijnt nog steeds meer bos dan er aangeplant wordt.

Bossenplan
Dat gebeurt al sinds 2013, een nieuw bossenplan moest daar vanaf 2020 een eind aan maken. De Rekenkamer concludeerde twee maanden geleden dat dat doel waarschijnlijk niet gehaald wordt. In Limburg wil Staatsbosbeheer dit jaar 29 hectare extra aan nieuw bos planten, op 25 verschillende plekken. De extra bomen dienen onder meer om extra CO2 uit de lucht op te nemen.

Droogte
Bij de keuze van de bomen houdt Staatsbosbeheer rekening met de langere periodes van droogte die Limburg de laatste jaren gezien heeft. "Een tamme kastanje kan beter tegen droogte, die staat er tussen. Een boom als een esdoorn heeft heel goed strooisel, wat beter afbreekt dan de eik. Eiken zijn er ook, die bomen versterken elkaar op die manier. Je wil ook graag een inheemse boomsoort hebben", zo zegt Karel Küsters, projectleider Nieuw Bos in Limburg.

0 Februari 2023 (Uitzending L1)


Tags: #Natuur, #Beesel, #Boom, #Milieu, #Bos, #Swalmen,