2023 BBB grote winnaar verkiezingen in Beesel

Category:
Description:


BBB grote winnaar verkiezingen in Beesel

De BoerBurgerBeweging heeft de meeste stemmen in Beesel gekregen. De partij kreeg 23,2 procent van de stemmen en komt uit het niets op de eerste plek terecht. De PVV wordt tweede en het CDA hield 10,2 procent over op een derde plek.

De PVV kreeg ook een klap en daalde met 4,4 procent. Toch blijft het de tweede partij in de gemeente. Het CDA en Forum voor Democratie leveren flink in. De christendemocraten zagen het aantal stemmen van 21,4 procent in 2019 naar 10,2 procent dit jaar dalen.

Forum levert in
Forum leverde 11,2 procent van de stemmen in en daalde naar 2,3 procent. Op twee eindigde de PVV, met 13 procent van de stemmen. De VVD eindigt met 8,5 procent als vierde. Met 5955 uitgebrachte stemmen was de opkomst in Beesel 55,6 procent, iets meer dan vier jaar geleden.


BBB jongere: “Wij kunnen de juiste mensen leveren

Het kan toch niet. We bleven maar zeggen dat het niet zou kunnen”, zegt Bart Luttels van de BBB. In De Update op Omroep P&M sprak de nummer 12 op de kieslijst in Limburg over de grote winst van zijn partij.

Toch gebeurde het. Geen zeven zetels zoals lijsttrekker Annetje Schoolmeesters uit Panningen voorspelde, maar tien zetels in de Provinciale Staten. “Het was een aparte avond. Het gevoel wat je met 32 personen hebt opgeleefd, wordt gedeeld door de rest van de provincie. Dat er toch zoveel mensen zijn die zich vergeten voelen door de politiek, valt me op”, zegt de Beeselnaar. “Dat zij nu wel gestemd hebben, dat is bijzonder.

Forum praktijken
De vraag is of de partij tien goede Statenleden kan leveren en dat er geen splitsing in de partij ontstaat, zoals dat bij Forum voor Democratie het geval was. Luttels is ervan overtuigd dat dit niet gaat gebeuren. “Iedereen is vooraf gescreend en de lijst is met zorg samengesteld. Bij Forum kenden de mensen elkaar niet eens. Nu is dat anders. We kunnen de juiste mensen leveren.

Niets uitgesloten
Luttels wil nog niets zeggen over hoe het verder gaat en met wie de partij wil regeren. “We gaan alles stap voor stap bekijken en sluiten niemand uit.” Ook de VVD wordt niet uitgesloten. Caroline van der Plas liet eerder weten dat op landelijk niveau niet met de partij van Mark Rutte wordt samengewerkt, zolang hij aan het roer staat van die partij. In de provincie is dat anders.

Gedeputeerden
Vorige week schoof de BBB Léon Faassen, voormalig voorman van de LLTB, naar voren. Wellicht moet er nog een gedeputeerde bij komen, wanneer de partij gaat regeren. Wie dat is, kan Luttels nog niet zeggen.

17 Maart 2023 (Uitzending Peel & Maas/De Update)


Tags: #Gemeente, #Verkiezingen, #Praatprogramma, #Interview, #Beesel, #Reuver,