2019 Grote zoekactie na tip vermiste Marjo Winkens (Deel 5)

Category:
Description:

Deel 5 van 5

De politie is maandagochtend in Beesel begonnen met een grote zoekactie. Die heeft te maken met de verdwijning van Marjo Winkens uit Schimmert.

De politie heeft onlangs een interessante tip ontvangen over de vermissing. De zaak Marjo Winkens is één van de oudste cold cases van Nederland. De jonge vrouw verdween in 1975. Nooit werd haar lichaam gevonden en nooit werd de dader gepakt.

Serieuze indicatie
Het Openbaar Ministerie en de politie hebben naar aanleiding van een tip besloten om verder onderzoek te doen. Zij denken een serieuze indicatie te hebben die kan leiden tot een mogelijke doorbraak. Het gaat om een bosperceel of tuin aan de Kerstenbergweg waar mogelijk het lichaam van de destijds 17-jarige Marjo Winkens begraven zou zijn.

(Video 1)

Sporen
Marjo Winkens had in de nacht van 1 op 2 september 1975 de laatste bus gemist na een bezoek aan de Sint Rosakermis in Sittard. Ze leende de brommer, een jas en een helm van de moeder van een vriendin en reed naar huis. Daar is ze nooit aangekomen. De brommer werd gevonden langs de weg tussen Spaubeek en Schimmert. Daar in de buurt werd ook haar huissleutel gevonden. Uit bandensporen op het wegdek werd geconcludeerd dat ze daar was klemgereden door een auto. Niet veel later werden spullen van Marjo gevonden langs de weg tussen Reuver en Beesel, 70 kilometer noordelijker. Voorbijgangers troffen in de berm een toilettas, bromfietshelm, legerjack en een schoen aan. Vermoedelijk zijn de spullen daar uit een rijdende auto gegooid. De bromfietshelm vertoonde beschadigingen die daarop wezen.

Onderzoeken
In de buurt van de vindplaats van de spullen werd de volgende dag een stuk van de nieuwe N271 (Streekweg) geasfalteerd. Meteen deed het gerucht de ronde dat het lichaam van het meisje zou zijn gedumpt in de wegfundering en zich dus onder het asfalt zou bevinden. In oktober 1975 werd een eerste proefaflevering van Opsporing Verzocht uitgezonden door de AVRO, die grotendeels gewijd was aan de verdwijning van Marjo Winkens.

Ooggetuige
In 1998 meldde zich een vrouwelijke ooggetuige in het Tros-programma Vermist. Zij beweerde dat zij in de nacht van 1 op 2 september 1975 twee mannen heeft gezien, die in de nabijheid van Kasteel Waterloo bij Swalmen een verdacht rondvormig pakket in een kuil van de weg gooiden. Zij meldde het voorval niet bij de politie maar vertelde het wel aan een familielid.

Streekweg
In 2000 onderzochten medewerkers van de Universiteit Groningen de N271 tussen Swalmen en Reuver weg met röntgenapparatuur. Toen vijf jaar later ten behoeve van de aanleg van de A73 het wegdek van de Streekweg werd verwijderd, gingen de wegwerkers op het betreffende stuk extra voorzichtig te werk. Maar er werden geen stoffelijke resten aangetroffen.

(Video 2)

Een reportage van L1 uit 2005 met de tante van Marjo Winkens

Later in 2005 werd nog onderzoek gedaan door een wichelroedeloper op de voormalige stortplaats in Spaubeek, ook zonder resultaat.

(Video 3)

Het onderzoek met een wichelroede in Spaubeek in 2006

Boek
Schrijver Rob Hendriks publiceerde in 2006 een boek over de verdwijning van Marjo Winkens. In Dertig Jaar Marjo kwam de schrijver niet verder dan een beschrijving van de gebeurtenissen en een relaas over de vele verhalen die de ronde deden, maar hij kwam niet in de buurt van een oplossing van de zaak.

(Video 4)

Een interview met de schrijver van het boek over de zaak Marjo Winkens (2006)

Graf
In december van datzelfde jaar 2006 werd onderzoek gedaan naar de inhoud van een graf in Maarn. De vrouw die daar zou liggen, bleek nog te leven en was ondergedoken ergens in de Verenigde Staten. Het lichaam dat daar was begraven, werd gevonden in 1976. Uit dna-onderzoek bleek dat de stoffelijke resten in het graf niet van Marjo Winkens waren. 

(Video 5)

1 April 2019 (Bron: 1Limburg)


Tags: #112, #Beesel, #Vermist, #Marjo Winkens, #Bos,