2023 Feestelijke bijeenkomst tussen Beesel en Brüggen (1)

Category:
Description:


Feestelijke bijeenkomst rond samenwerking met Brüggen

De Witte Stein in Beesel was zondag het decor van een feestelijke bijeenkomst rond de samenwerking tussen de gemeente Beesel en de Duitse buurgemeente Brüggen. De samenwerking duurt inmiddels vier jaar. Om dat te vieren, hebben beide gemeenten Stichting Grenzeloos gevraagd om iets te organiseren.

Jan Smolenaars, voorzitter van Stichting Grenzeloos, vindt het een nieuwe stap in de goede richting om meer te gaan samenwerken dan voorheen. “Die grens op de landkaart staat daar en dat merk je ook nog steeds. Wij proberen de verenigingen en ondernemers bij elkaar te brengen.

Kunnen we jullie helpen?
Ook burgemeester Bob Vostermans van Beesel was bij de bijeenkomst aanwezig. Hij benadrukt het belang van de samenwerking. “Samenwerken met je buren is altijd belangrijk. In Limburg is dat ook heel logisch, maar over de grens zie je dat dat niet altijd even vanzelfsprekend is. Met deze samenwerking die we met Brüggen hebben, merk je dat het ook over de grens heel makkelijk is om met elkaar contact te hebben”. Als voorbeeld haalt Vostermans het hoogwater in 2021 aan. “Dan zie je dat alle vrijwilligers in Brüggen de grens overkomen en ons de vraag stellen: ‘beste mensen uit Beesel, Reuver en Offenbeek, kunnen we jullie helpen?’. Dat vind ik een heel mooi voorbeeld van samenwerken, buren zijn en elkaar kennen; dat je elkaar in nood komt helpen.

Gemeentelijk beleid
Het is niet per definitie zo dat inwoners nadrukkelijk iets merken van de samenwerking. Er wordt op allerlei manieren samengewerkt, vooral op gemeentelijk niveau. Zo zijn er uitwisselingen tussen de ambtenaren om na te denken over de aanpak van onderwerpen. “Dat ziet de inwoner misschien niet direct, maar het heeft uiteindelijk wel effect op het gemeentelijke beleid,” aldus Vostermans, die vervolgens ingaat op wat men wél concreet van de samenwerking merkt. “Bijvoorbeeld dit soort bijeenkomsten als vandaag, waar gezamenlijk gevierd wordt. Vorig jaar hadden we samen een euregionaal schützenfest, waarbij we dus over de grens met schutterijen aan de gang gaan".

Draaksteken
Ook de komende tijd blijft de samenwerking zichtbaar. Er staat nog genoeg op het programma, weet ook Jan Smolenaars van Stichting Grenzeloos. “We hebben in ieder geval nog contacten met voetbalverenigingen. We hebben ook verenigingen die ons vragen op welke manieren zij subsidie kunnen aanvragen bij de euregio. Daar helpen we ze ook mee. Dat is hoe we het doen; Beesel, Brüggen en de burgers samen”. Burgemeester Bob Vostermans: “Het is mooi dat ook de stichting achter het Draaksteken contact zoekt met de mensen in Brüggen en dat er een hele delegatie vanuit Brüggen naar het Draaksteken komt. Dat is een ander mooi voorbeeld van dingen die komende tijd nog staan te gebeuren”.

7 Mei 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Gemeente, #Partnerschap, #Duitsland, #Witte Stein, #Events, #Beesel, #Reuver,