2023 Feestelijke bijeenkomst tussen Beesel en Brüggen (2)

Category:
Description:


Feestelijke bijeenkomst tussen Beesel en Brüggen (2)

Ter gelaegenheid van 't 4-jäörig partnersjap tösse de gemeinte Beesel en Brugge waas d'r daor de sjtichting Grenze(n)lo(o)s fiëste un sjaon programma opgezatte. Vanwaege de waersveursjpellinge toch maar de veilge have van de Witte Sjtein opgezog om ôs op zien mins aan de boetekantj dreug te haaje. 't programma besjting oet 't Akkordeon Orchester oet Brach, de Hermenie van de Ruiver same mit de Muziekvereiniging Cäcilia oet Brugge, 't gemink koër oet Beesel en de gate en de afterparty werde daor Thei en Joop muzikaal ingevuld. De burgemeisters Frank en Bob höbbe in hde toesjpaak die feine samewerking nog ens dudelik ongersjtreept en vervolges van 't programma meigenaote.     Veur herhaling vatbaar !

Für unsere Deutschen Freunden;
Bei Gelegenheit der 4-jährigen Partnerschaft zwischen die Gemeinden Brüggen und Beesel war von der Stiftung Grenze(n)lo(o)s Feiern, ein schönes Programm eingerichtet. Wegen der Wettervorhersage haben wir sicherheitshalbe beim Weissen Sjtein unsere Unterkunft gesucht. Das Program bestand aus; Akkordeon Orchester Bracht, die Philharmonische Gezellschaft Reuver zusammen mit der Muzikverein Cäcilia aus Brüggen, das gemischtes Chor aus Beesel und den Rest wurde von Thei und Joop Muzikalisch ausgefüllt.. Die Bürgermeistern Frank und Bob haben in deren Zurede die tolle Zusammenarbeit noch mahl deutlich gemacht und nachher vom restlichem Programmangebot genossen.     Mit Sicherheit eine Wiederholung wert !

7 Mei 2023 (Bron: Frank Stevens)


De Witte Stein in Beesel was zondag het decor van een feestelijke bijeenkomst rond de samenwerking tussen de gemeente Beesel en de Duitse buurgemeente Brüggen. De samenwerking duurt inmiddels vier jaar. Om dat te vieren, hebben beide gemeenten Stichting Grenzeloos gevraagd om iets te organiseren.

Jan Smolenaars, voorzitter van Stichting Grenzeloos, vindt het een nieuwe stap in de goede richting om meer te gaan samenwerken dan voorheen. “Die grens op de landkaart staat daar en dat merk je ook nog steeds. Wij proberen de verenigingen en ondernemers bij elkaar te brengen.

Kunnen we jullie helpen?
Ook burgemeester Bob Vostermans van Beesel was bij de bijeenkomst aanwezig. Hij benadrukt het belang van de samenwerking. “Samenwerken met je buren is altijd belangrijk. In Limburg is dat ook heel logisch, maar over de grens zie je dat dat niet altijd even vanzelfsprekend is. Met deze samenwerking die we met Brüggen hebben, merk je dat het ook over de grens heel makkelijk is om met elkaar contact te hebben”. Als voorbeeld haalt Vostermans het hoogwater in 2021 aan. “Dan zie je dat alle vrijwilligers in Brüggen de grens overkomen en ons de vraag stellen: ‘beste mensen uit Beesel, Reuver en Offenbeek, kunnen we jullie helpen?’. Dat vind ik een heel mooi voorbeeld van samenwerken, buren zijn en elkaar kennen; dat je elkaar in nood komt helpen.

Gemeentelijk beleid
Het is niet per definitie zo dat inwoners nadrukkelijk iets merken van de samenwerking. Er wordt op allerlei manieren samengewerkt, vooral op gemeentelijk niveau. Zo zijn er uitwisselingen tussen de ambtenaren om na te denken over de aanpak van onderwerpen. “Dat ziet de inwoner misschien niet direct, maar het heeft uiteindelijk wel effect op het gemeentelijke beleid,” aldus Vostermans, die vervolgens ingaat op wat men wél concreet van de samenwerking merkt. “Bijvoorbeeld dit soort bijeenkomsten als vandaag, waar gezamenlijk gevierd wordt. Vorig jaar hadden we samen een euregionaal schützenfest, waarbij we dus over de grens met schutterijen aan de gang gaan".

Draaksteken
Ook de komende tijd blijft de samenwerking zichtbaar. Er staat nog genoeg op het programma, weet ook Jan Smolenaars van Stichting Grenzeloos. “We hebben in ieder geval nog contacten met voetbalverenigingen. We hebben ook verenigingen die ons vragen op welke manieren zij subsidie kunnen aanvragen bij de euregio. Daar helpen we ze ook mee. Dat is hoe we het doen; Beesel, Brüggen en de burgers samen”. Burgemeester Bob Vostermans: “Het is mooi dat ook de stichting achter het Draaksteken contact zoekt met de mensen in Brüggen en dat er een hele delegatie vanuit Brüggen naar het Draaksteken komt. Dat is een ander mooi voorbeeld van dingen die komende tijd nog staan te gebeuren”.

7 Mei 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Gemeente, #Partnerschap, #Duitsland, #Witte Stein, #Events, #Beesel, #Reuver,