2023 Gedenkplek onthuld op 1e Veteranendag gem. Beesel

Category:
Description:


Gedenkplek onthuld op eerste Veteranendag in gemeente Beesel

Zaterdag vond de eerste Veteranendag in de gemeente Beesel plaats. In Reuver werd een anjerperkje onthuld om oorlogsslachtoffers te herdenken. Veteranen die in de gemeente Beesel wonen, ontvingen een uitnodiging om aanwezig te zijn.

Waardering
Bij de onthulling van het anjerperkje kwamen hier en daar wat emoties los. Zo ook bij Hans Bovendeerd van de werkgroep en organisatie. “Dit is toch de waardering vanuit de gemeente voor alles wat we gedaan hebben in vredesmissies en andere missies,” zegt Hans content. “Ik vind het gewoon heerlijk dat er toch zo veel mensen zijn gekomen en dat we dit met zijn allen kunnen doen. Het is ook leuk dat we de mensen leren kennen die allemaal uitgezonden zijn geweest,” vervolgt hij.

 ‘Geruststellende gedachte’
Meneer Van den Heurik, veteraan, voelt zich erkend met deze lokale Veteranendag en het perkje dat is onthuld. “Hopelijk wordt dit in de toekomst ook een plek voor de jongere veteranen om hier ieder jaar naartoe te komen. Dat is een geruststellende gedachte, omdat er van de Indië-veteranen nog maar weinig over zijn,” verklaart de veteraan zijn opluchting. “Er zijn ook veel militairen die via de NAVO naar Bosnië, Servië en dat soort landen gestuurd werden. Die landen zijn geen grondgebied van Nederland. Waar wij gezeten hebben was Nederlands-Nieuw-Guinea. Wij bestuurden dat land.

Iedere tweede zaterdag van juni
De komst van een Beeselse Veteranendag is een initiatief van de gemeente Beesel. Vanaf nu komt er ieder jaar een vast moment om Beeselse Veteranen te herdenken, zegt burgemeester Bob Vostermans. Hij was zaterdag aanwezig om het anjerperkje samen met Linda te onthullen. “Samen met de werkgroep hebben we gekeken hoe we de Beeselse veteranen nog meer een plekje kunnen geven in onze gemeenschap,” doelt Vostermans op het anjerperkje en het gezamenlijke gedenkmoment. “Iedere tweede zaterdag van juni komen we bij elkaar om samen te zijn, bedoeld om elkaar te ontmoeten en verhalen met elkaar te delen"

10 Juni 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Gemeente, #Veteranendag, #Oorlog, #Onthulling, #Beesel, #Reuver,