2023 Expositie Draaksteken geopend in Museum Beesel

Category:
Description:


Expositie over Draaksteken geopend in Museum Beesel

๐‘ฌ๐’™๐’‘๐’๐’”๐’Š๐’•๐’Š๐’† โ€œ๐‘ฐ๐’ ๐’…๐’† ๐’ƒ๐’‚๐’ ๐’—๐’‚๐’ ๐’…๐’† ๐’…๐’“๐’‚๐’‚๐’Œโ€

Op 3 Juni opende Museum Beesel een bijzondere expositie die op een ๐—ถ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ ๐˜„๐—ถ๐—ท๐˜‡๐—ฒ het historische verhaal van het Draaksteken vertelt en de betekenis hiervan voor de ๐—•๐—ฒ๐—ฒ๐˜€๐—ฒ๐—น๐˜€๐—ฒ ๐—ด๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ.๐Ÿ‰

Bezoekers zien het Draaksteken van vroeger en nu, het ๐—ž๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป en hoe het spel in diverse Europese steden wordt opgevoerd. Bijzonder zijn de interactieve ๐˜๐—ผ๐˜‚๐—ฐ๐—ต๐˜€๐—ฐ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป๐˜€ die prachtige ๐—ต๐—ถ๐˜€๐˜๐—ผ๐—ฟ๐—ถ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ ๐—ณ๐—ถ๐—น๐—บ๐˜€ ๐—ฒ๐—ป ๐—ณ๐—ผ๐˜๐—ผโ€™๐˜€๐Ÿ–ผ๏ธ (vanaf het jaar 1919) bevatten. Verder toont de expositie ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—บ๐—ถ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐˜€๐˜๐Ÿบ rond het thema Draaksteken.

๐—œ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ ๐˜‡๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ด van 11:00 tot 17:00 uur is de expositie ๐—ด๐—ฟ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐˜€ ๐˜๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜‡๐—ผ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป voor publiek. In augustus, rond de speeldata van het Draaksteken, zullen de openingstijden ruimer zijn. Kijk op www.museumbeesel.nl voor meer informatie.


Bijzonder schilderij te zien bij nieuwe expositie in Beesels museum

Een eeuwenoud schilderij waarop het Draaksteken te zien is, is een van de pronkstukken van de nieuwe expositie van het Museum Beesel. Sinds begin deze maand is het werk te zien in het oude Raadhuys van Beesel.

Het schilderij, waarvan de maker onbekend is, hangt normaal gesproken in de kerk. "Veel Beeselnaren weten niet dat het daar hangt", vertelt Fons Verdonck van het museum. "Het schilderij hangt aan de zijkant van de kerk. Het is niet goed zichtbaar in de kerk. Daarom is het extra bijzonder dat we het hier mogen laten zien." Het werk is enkele honderden jaren oud.

Keramiek
De expositie staat geheel in het teken van het Draaksteken, het zevenjaarlijkse openluchtspektakel in Beesel. Er zijn veel werken van keramiek te zien. Deze stukken zijn vervaardigd door de Sint Joris Keramische Industrie in Beesel.

Kinderen
Met de tentoonstelling wil het museum ook de kinderen betrekken. Daarom zijn er kunstwerken van de Beeselse kinderen tentoongesteld. Tijdens een educatieproject op de school werden deze werken gemaakt.
In de twee ruimtes zijn verder beelden uit het verleden te zien en kan er informatie worden verkregen over de historie van het evenement. Elke zondag is de expositie geopend.

๐Ÿ”— https://www.draaksteken.nl/nieuws/2023/06/10/expositie-in-de-ban-van-de-draak


Expositie over het draaksteken

Op zaterdag 3 juni om 16:00 uur opent Museum Beesel in het Aad Raodhoes (Markt 1) het nieuwe seizoen met een expositie over het Draaksteken: โ€œIn de ban van de draakโ€.

De expositie vertelt het verhaal over de rijke historie van het Draaksteken in en de betekenis ervan voor de Beeselse gemeenschap. Aan de hand van historische fotoโ€™s, audiovisuele beelden, toelichtende teksten en kostuums wordt de bezoeker meegenomen in de legende, het Draaksteken vroeger en nu, het Kinderdraaksteken en hoe het spel in diverse Europese steden wordt opgevoerd.

Vanaf 4 juni is het Aad Raodhoes in Beesel in het weekend geopend. Ook op de dagen dat het Draaksteken plaatsvindt is het museum vanaf 11.00 uur open. De expositie duurt tot eind september en de entree is gratis.

https://www.draaksteken.nl/nieuws/2023/06/02/expositie-over-het-draaksteken/ย 

3 Juni 2023 (Uitzending Peel & Maas/Draaksteken)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Museum, #Opening,