2023 Judoclub Reuver organiseert valpreventietraining

Category:
Description:


Judoclub Reuver organiseert valpreventietraining

Ouderen in Beesel volgen de komende tijd een valpreventieprogramma. Het is voor de kwetsbare doelgroep belangrijk om bepaalde reflexen aan te leren, zodat de kans op ernstige blessures kleiner wordt. De Zeker Bewegen Training wordt georganiseerd door Judoclub Reuver.

Alledaagse dingen
In tien tot twaalf weken nemen we de deelnemers mee om wat basisvaardigheden te leren. Dat gaat over coördinatie, zelfvertrouwen, spierkracht en een combinatie daarvan,” legt Jhon Ramaekers uit. Hij is de voorzitter van Judoclub Reuver en ook co-instructeur bij de Zeker Bewegen Training. “Vaak gewoon in relatie tot alledaagse dingen die je doet. Mensen daarbij helpen, dat is wat we heel erg leuk vinden in dit programma,” vervolgt Jhon.

Gemeente
Donderdag was wethouder Anouk Huijs van de gemeente Beesel aanwezig bij de valpreventietraining. De gemeente kent het belang van leren vallen en daarom ondersteund het dit programma. “We zien dat als oudere mensen vallen, het vaak fout gaat. Dat kan voorkomen worden als je weet hoe je móét vallen, of als je daar in ieder geval een aantal tips voor hebt gekregen,” begint Huijs, die het initiatief van de judoclub omarmt.

Voorkomen
De club heeft in het verlengde van een regionaal initiatief besloten dat deze preventietraining ook gegeven moest worden aan mensen die daar eigenlijk nog niet voor in aanmerking komen, aldus de wethouder. “Bij de gemeente zijn we ontzettend voorstander van dingen voorkomen, want we hebben natuurlijk liever dat mensen hun val breken dan dat ze in het ziekenhuis terecht komen,” gaat Huijs verder. Dat laatste was voor haar precies de reden waarom ze graag zelf wilde ervaren wat het betekent om je val te breken.

Voorzorgsmaatregelen
De 90-jarige Nel van de Leur is één van de deelnemers aan de Zeker Bewegen Training. Ze kreeg de kans aangeboden om mee te doen en die grijpt ze met beide handen aan. “Ik heb in het verleden wel eens een valpartij gehad en mijn heup gebroken, maar dat is goed gekomen. Zo’n training lijkt me dus wel nuttig,” zo motiveert Nel haar deelname. Ze is niet bang dat het in de toekomst opnieuw fout gaat. “Nee, want ik let wel goed op en neem alle mogelijke voorzorgsmaatregelen. Verder leef ik toch nog gewoon mijn eigen leven.

Fun
Leren vallen staat dus centraal, maar dat is niet het enige dat belangrijk is aan de trainingen, zegt John. “Het enthousiasme en de wisselwerking zijn heel erg leuk, maar ontmoeten vinden we ook belangrijk. Het is natuurlijk ook een doelgroep die een grote kans heeft om te vereenzamen. Dat is ook de reden dat we heel bewust achteraf de tijd nemen om met elkaar een kop koffie te drinken, even na te babbelen en te lachen. We hebben allerlei dolletjes uitgehaald tijdens de lessen. Fun is heel erg belangrijk en fun en bewegen gaan heel goed samen.

29 Juni 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Vallen, #Reuver, #Ouderen, #Judo, #Events,