2019 Politie start zoekactie 44 jaar vermiste Marjo Winkens

Category:
Description:

De politie is maandagochtend een grote zoekactie gestart op de Kerstenbergweg in Beesel. De zoekactie maakt deel uit van het onderzoek naar de verdwijning van Marjo Winkens.

Het toen 17-jarige meisje uit Schimmert verdween in de nacht van 1 op 2 september 1975 na een bezoek aan de Sint Rosakermis in Sittard. De politie kreeg een tip en hoopt nu na al die jaren op een doorbraak.

Mogelijke doorbraak
De politie en het Openbaar Ministerie hebben daarom besloten om verder onderzoek te doen naar deze nieuwe informatie. Ze denken dat er een serieuze indicatie is die kan leiden tot een mogelijke doorbraak in het onderzoek naar de vermissing van Marjo Winkens. Het lichaam zou mogelijk begraven zijn in een bosperceel of tuin aan de Kerstenbergweg. De tip over de mogelijke begraafplek van Marjo Winkens kwam in het najaar van 2017 bij de politie binnen. Vorig jaar onderzocht de politie hoe betrouwbaar de tip is. ,,We nemen de tip inmiddels heel serieus'', zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Momenteel wordt er forensisch onderzoek gedaan aan het bosperceel. Aan de zoekactie doen onder meer archeologen van het Nederlands Forensisch Instituut mee. Ook wordt een grondradar ingezet. De struiken in het onderzochte bosperceel worden eerst verwijderd, daarna zoekt een graafmachine de vrijgekomen grond systematisch af. Voor de zoektocht is de hele week uitgetrokken.

In de avond van woensdag 27 maart was de politie al bezig met voorbereidingen voor een zoekactie in het bosperceel aan de Kerstenbergweg. Waarnaar gezocht werd, wilde de politie toen niet zeggen. De politie bereidde de doorzoeking afgelopen zomer al voor.

Brommer
Bijna 44 jaar geleden verdween Marjo Winkens uit Schimmert. Ze had de laatste bus gemist en leende de bromfiets van de moeder van haar vriendin. Om half twee ’s nachts reed ze terug naar huis, maar daar is ze nooit aangekomen.

De brommer werd gevonden langs een weggetje tussen Spaubeek en Schimmert. Een dag na de verdwijning vonden getuigen spullen van Winkens langs de Rijksweg tussen Swalmen en Beesel. Ter hoogte van kasteel Waterloo troffen ze haar bromfietshelm, legerjack, schoenen, portemonnee en toilettas aan.

Een dagenlange zoektocht in het gebied leverde niets op. Het bosperceel ligt hemelsbreed op circa anderhalve kilometer afstand van het destijds doorzochte gebied.

Verjaring
Volgens de politie is de zaak inmiddels verjaard en kunnen de mogelijke daders niet vervolgd worden. Toch willen het OM en de politie de cold case oplossen, met name om recht te doen aan de gevoelens van onzekerheid en onrechtvaardigheid bij de nabestaanden.

1 April 2019 (Bron: De Limburger)


Tags: #112, #Beesel, #Vermist, #Marjo Winkens, #Bos,