2023 Komborden in dialect voor gemeente Beesel

Category:
Description:


Komborden in het dialect voor gemeente Beesel

In de gemeente Beesel worden de komborden vernieuwd. De eerste twee borden werden maandag onthuld op de Burgemeester Janssenstraat in Beesel. Wethouder Marcel Roelofs deed dit samen met Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal. Ook op de Rijksweg Zuid in Reuver zijn de eerste komborden vervangen, de rest volgt de komende maanden.

Uitvogelen
Het hele proces had wat voeten in de aarde, vertelt Roelofs. “Ooit is er een motie ontstaan in de raad om dialectborden te plaatsen. Prima, maar wat is dialect? De ene plaats is de andere plaats niet”, zo stipt de wethouder meteen het grote vraagstuk aan. “We moesten eerst uitvogelen hoe we de juiste namen op de juiste plek kregen,” vervolgt Roelofs.

Bezel, De Ruiver en Óffenbek
De rol van de heemkundevereniging is cruciaal geweest bij dit project. Om de juiste schrijfwijze van de drie dialecten te bepalen, is er uitvoerig overleg geweest met dialectkundige Paul Bloemen en historicus Frans Geerlings van de heemkundevereniging. Uiteindelijk werden het de dialecten Bezel voor Beesel, De Ruivervoor Reuver en Óffebek voor Offenbeek.

‘Ik ben een gelukkig mens’
De eerste stappen werden al meer dan 15 jaar geleden gezet door de heemkundevereniging. “In 2006 hebben we de eerste aanzet gegeven om te komen tot komborden in het dialect,” zegt Bloemen. “Door allerlei perikelen is dat er niet van gekomen, maar een aantal jaren geleden hebben we een nieuwe aanzet gegeven. Toen heeft de gemeenteraad zich unaniem achter het project geschaard, zowel coalitie als oppositie. Ik ben een heel gelukkig mens,” zegt Bloemen trots.

Snelheidsondersteuning
Op wegen waar er een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur geldt, worden de nieuwe komborden voorzien van een systeem voor intelligente snelheidsondersteuning (ISA). Dit systeem attendeert automobilisten zodra zij het kombord met een te hoge snelheid passeren.

4 Juli 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Gemeente, #Onthulling, #Taal, #Beesel, #Reuver,