2023 In gesprek met wethouder Anouk Huijs (Blik op Beesel)

Category:
Description:


In gesprek met wethouder Anouk Huijs (Blik op Beesel)

𝗕𝗹𝗢𝗸 𝗼𝗽 π—•π—²π—²π˜€π—²π—Ή: 𝗢𝗻 π—΄π—²π˜€π—½π—Ώπ—²π—Έ π—Ίπ—²π˜ π˜„π—²π˜π—΅π—Όπ˜‚π—±π—²π—Ώ π—”π—»π—Όπ˜‚π—Έ π—›π˜‚π—Άπ—·π˜€

Kijk Blik op Beesel terug, waarin wethouder Anouk Huijs meer vertelt over:Β 

 ➑️ Modulaire woningen Wederikstraat
 ➑️ Heijackerstraat
 ➑️ School Beesel
 ➑️ JOGG (Jongeren op gezond gewicht) overeenkomst
 ➑️ Woonzorgvisie
 ➑️ Regionale valpreventie: zeker bewegen

Kijk de uitzending hier terug‡️


Zorgen rond modulaire huurwoningen Reuver: β€œdie mogen er zijn”

Zorgen over de komst van zo’n 20 modulaire huurwoningen aan de Wederikstraat in Reuver. Wethouder Anouk Huijs vertelt in het P&M-programma Blik op Beesel dat er drie doelgroepen urgent woningzoekenden gehuisvest gaan worden. β€œEen derde urgent woningzoekenden uit de gemeente, een derde statushouders en een derde OekraΓ―ense ontvreemden.”

Inwonersavond
Huijs zegt dat de gemeente en Nester aan de vooravond staan van de ontwikkeling. De locatie is uitgekozen, maar de partijen zijn nog bezig met een marktconsultatie. Op 24 mei werden bewoners en omwonenden van de Wederikstraat via een brief geΓ―nformeerd over de plannen. Die werden op 7 juni aan omwonenden gepresenteerd op een inwonersavond. Omwonenden konden toen ook hun zorgen en wensen uiten.

Behoud van groen
Een kritische noot onder de omwonenden was er. Terecht, vindt Huijs. β€œEr waren veel zorgen. Er was ook wat onrust over de gekozen locatie, of die woningen nu echt gerealiseerd moeten worden op dat beetje natuur dat er nog is,” begint Huijs. β€œIk denk dat die zorgen er mogen zijn. Die zijn ook echt wel goed gehoord en heel erg goed opgeschreven. Die nemen we ook mee in de marktconsultatie om de partijen uit te vragen of het mogelijk is om bijvoorbeeld rekening te houden met het behoud van het groen,” gaat de wethouder verder.

Buitenomgeving
Ook vragen omwonenden om voldoende oog te houden voor zaken als het verkeer en de balans in de wijk. β€œAls het gaat om wat de wijk aankan, de druk op het netwerk. We gaan bijvoorbeeld ook kijken naar hoe er een impuls gegeven kan worden aan de kwaliteit van de buitenomgeving, bijvoorbeeld door het toevoegen van een nieuw speeltuintje,” zo noemt Huijs een aantal zorgen op die omwonenden hebben gedeeld op de inwonersavond.

Locatie
De gekozen locatie is geschikt bevonden omdat de gemeente die in eigendom heeft. Daarom hoeft er geen grond verworven te worden en dat draagt bij aan de korte procedure. Normaal gesproken gaat een wervingsprocedure gepaard met een fors langer tijdsbestek. Huijs: β€œAan de andere kant zit er ook al een bestemming wonen op. Nog niet de precieze bestemming, maar omdat die bestemming er al op zit, kunnen we heel snel die procedure doorlopen om er in ieder geval een tijdelijke vergunning van te maken.”

Eerste kwartaal
Het streven is om de woningen in het eerste kwartaal van 2024 te realiseren. De betrokken partijen beseffen echter dat dit door bijvoorbeeld bezwaren vertraging kan oplopen.


Judoclub Reuver organiseert valpreventietraining

Ouderen in Beesel volgen de komende tijd een valpreventieprogramma. Het is voor de kwetsbare doelgroep belangrijk om bepaalde reflexen aan te leren, zodat de kans op ernstige blessures kleiner wordt. De Zeker Bewegen Training wordt georganiseerd door Judoclub Reuver.

Alledaagse dingen
β€œIn tien tot twaalf weken nemen we de deelnemers mee om wat basisvaardigheden te leren. Dat gaat over coΓΆrdinatie, zelfvertrouwen, spierkracht en een combinatie daarvan,” legt Jhon Ramaekers uit. Hij is de voorzitter van Judoclub Reuver en ook co-instructeur bij de Zeker Bewegen Training. β€œVaak gewoon in relatie tot alledaagse dingen die je doet. Mensen daarbij helpen, dat is wat we heel erg leuk vinden in dit programma,” vervolgt Jhon.

Gemeente
Donderdag was wethouder Anouk Huijs van de gemeente Beesel aanwezig bij de valpreventietraining. De gemeente kent het belang van leren vallen en daarom ondersteund het dit programma. β€œWe zien dat als oudere mensen vallen, het vaak fout gaat. Dat kan voorkomen worden als je weet hoe je mΓ³Γ©t vallen, of als je daar in ieder geval een aantal tips voor hebt gekregen,” begint Huijs, die het initiatief van de judoclub omarmt.

Voorkomen
De club heeft in het verlengde van een regionaal initiatief besloten dat deze preventietraining ook gegeven moest worden aan mensen die daar eigenlijk nog niet voor in aanmerking komen, aldus de wethouder. β€œBij de gemeente zijn we ontzettend voorstander van dingen voorkomen, want we hebben natuurlijk liever dat mensen hun val breken dan dat ze in het ziekenhuis terecht komen,” gaat Huijs verder. Dat laatste was voor haar precies de reden waarom ze graag zelf wilde ervaren wat het betekent om je val te breken.

Voorzorgsmaatregelen
De 90-jarige Nel van de Leur is één van de deelnemers aan de Zeker Bewegen Training. Ze kreeg de kans aangeboden om mee te doen en die grijpt ze met beide handen aan. β€œIk heb in het verleden wel eens een valpartij gehad en mijn heup gebroken, maar dat is goed gekomen. Zo’n training lijkt me dus wel nuttig,” zo motiveert Nel haar deelname. Ze is niet bang dat het in de toekomst opnieuw fout gaat. β€œNee, want ik let wel goed op en neem alle mogelijke voorzorgsmaatregelen. Verder leef ik toch nog gewoon mijn eigen leven.”

Fun
Leren vallen staat dus centraal, maar dat is niet het enige dat belangrijk is aan de trainingen, zegt John. β€œHet enthousiasme en de wisselwerking zijn heel erg leuk, maar ontmoeten vinden we ook belangrijk. Het is natuurlijk ook een doelgroep die een grote kans heeft om te vereenzamen. Dat is ook de reden dat we heel bewust achteraf de tijd nemen om met elkaar een kop koffie te drinken, even na te babbelen en te lachen. We hebben allerlei dolletjes uitgehaald tijdens de lessen. Fun is heel erg belangrijk en fun en bewegen gaan heel goed samen.”

5 Juli 2023 (Uitzending Peel & Maas/Blik op Beesel)


Tags: #Gemeente, #Interview, #Praatprogramma, #Woningen, #Gezondheid, #Ouderen, #Beesel, #Reuver,