2023 Drijvend zonnepark Drakenrijk loopt forse schade op

Category:
Description:


UPDATE:

Half miljoen euro schade aan drijvend zonnepark door storm

De schade aan het drijvende zonnepark bij Drakenrijk in Reuver ligt tussen de 400.000 en 500.000 euro. Dat blijkt uit de eerste berekeningen.

Bij een storm raakten de panelen zwaar beschadigd. Door een nog onbekende reden zijn de panelen losgeraakt en vervolgens beschadigd. "De panelen waren klaar om te leveren, alleen moest het nog op de definitieve plek worden bevestigd op het water", zo vertelt wethouder Marcel Roelofs. Omdat aan de buitenkant niet te zien is hoe groot de schade is, moet er per paneel bekeken worden of het is beschadigd. Het is niet duidelijk hoelang dit gaat duren.

Drijvend park
Technique Solaire is de initiatiefnemer van het park. Het bedrijf is volgens de Beeselse wethouder verzekerd voor de stormschade. 

21 Juli 2023 (Bron: Omroep Peel & Maas)


Drijvend zonnepark Drakenrijk loopt forse schade op

TELEGRAAF

‘Dit zagen we echt niet aankomen’

Drijvend zonnepark in Reuver loopt forse schade op, waarschijnlijk door de storm

Reuver - Het drijvend zonnepark bij Drakenrijk in Reuver heeft averij opgelopen. De zonnepanelen zijn waarschijnlijk door de storm van afgelopen zondag losgekomen. Ontwikkelaar Technique Solaire spreekt van een ‘flinke tegenslag’.

Dat het noodweer van afgelopen weekend debet is aan de schade aan het zonnepark, lijkt zo klaar als een klontje. Al kan de ontwikkelaar dit niet met zekerheid zeggen. Momenteel wordt nog onderzocht hoe het precies heeft kunnen gebeuren dat de panelen zijn losgeraakt en kapot zijn gegaan. „Het park was nog niet honderd procent af en lag niet op de definitieve plek. Het park is eerst gestabiliseerd. Alles is vastgemaakt zodat er niets meer kan gebeuren”, zegt Arjan van Oijen van Technique Solaire.

Hoe groot de schade precies is, wordt nog onderzocht. Naast de panelen die duidelijk kapot zijn gegaan, kunnen de zonnepanelen die er nog heel uitzien ook niet meer werken. „Er kan onzichtbare schade zijn”, zegt Van Oijen. „Daarom moet er veel meer worden getest om er zeker van te zijn dat het goed en veilig werkt.

Begin dit jaar werd begonnen aan de bouw van het drijvende zonnepark. De 12.896 panelen die op de plas bij recreatiepark BillyBird Park Drakenrijk komen te liggen, zijn goed voor de stroomvoorziening van ongeveer 2600 huishoudens. Eind dit jaar moeten de panelen stroom leveren. Technique Solaire weet niet of dit nog steeds haalbaar is. „Maar we mikken er wel op.”

Risico
Op het water bouwen heeft voordelen. Zo wordt kostbare grond vrijgehouden die kan worden gebruikt voor andere doeleinden en het water heeft een verkoelend effect op de panelen waardoor ze efficiënter zijn. Maar een zonnepark op het water, zoals nu in Reuver blijkt, heeft ook nadelen.

Het is niet de eerste keer dat een drijvend zonnepark schade oploopt door noodweer. Het Friese zonnepark Nij Beets en Gelderse park Lingewaard lagen in 2020 bijvoorbeeld overhoop na stormen. „Het is altijd een risico”, zegt Van Oijen. „Maar we hadden het echt niet verwacht, omdat eerder noodweer geen problemen heeft gegeven. Dit is een flinke tegenslag en heel naar.


OMROEP PEEL & MAAS

Drijvend zonnepark in Beesel loopt schade op

Het drijvende zonnepark bij Drakenrijk in Reuver heeft schade opgelopen als gevolg van de storm van afgelopen zondag. De ontwikkelaar, Technique Solaire, noemt het in Dagblad De Limburger een "flinke tegenslag". Het is nog niet duidelijk hoe de panelen losgeraakt zijn en kapot zijn gegaan.

Hoewel het park nog niet volledig af was en nog niet op de definitieve plek lag, was het wel gestabiliseerd. Alle panelen waren vastgemaakt om ongelukken te voorkomen. Er wordt momenteel onderzocht wat er precies mis is gegaan.

Omvang
De omvang van de schade wordt nog bepaald. Naast de duidelijk beschadigde panelen bestaat ook de mogelijkheid dat ogenschijnlijk intacte panelen niet meer werken door onzichtbare schade. Het wordt uitgebreid getest om er zeker van te zijn dat alles goed functioneert en veilig is.

Zonnepanelen
Het drijvende zonnepark, waarvan de bouw begin dit jaar begon, bestaat uit 12.896 panelen die geplaatst worden op de plas bij recreatiepark BillyBird Park Drakenrijk. Deze panelen kunnen ongeveer 2600 huishoudens van stroom voorzien. Het streven is om aan het eind van dit jaar stroom te kunnen leveren, maar of dit haalbaar is, is nog onduidelijk volgens Technique Solaire.

10 Juli 2023 (Bron: Telegraaf/Omroep Peel & Maas)


Tags: #Drakenrijk, #Reuver, #Zonnepanelen, #Schade, #Stormschade, #Weer, #112,