2023 Overal baarden in Beesel voor 't Draaksteken

Category:
Description:


Overal baarden in Beesel voor 't Draaksteken

Bijna elke mannelijke inwoner in Beesel met baardgroei heeft er deze zomer eentje: een baard. Het Draaksteken komt er aan. De mannen in het spel zijn verzocht om hun baard te laten staan of als ze al een baard hebben, deze nog langer te laten groeien. Met bijna 400 spelers niet zo gek dat bijna heel Beesel een baard heeft deze zomer.

Sinds mensenheugenis speelt de baard een belangrijke, maar ook steeds een andere rol. Voor sommige volken was het een geschenk van God en mocht die niet afgeschoren worden, anderen moesten juist hun baard afscheren vanwege ‘reinheid’. En omdat het volk arm was in deze vroegere tijden, hebben veel spelers een baard. De een vindt het fijn, de ander niet. Toch doen ze het allemaal, want het Draaksteken is belangrijk.

Uitleggen
"Hier kijk je naar uit. Elke zeven jaar weer. Daar laat ik graag mijn baard voor staan", zegt Frank Crins. "Ik moet het op mijn werk wel altijd uitleggen, maar ze snappen het inmiddels." Jac van Deuzen heeft al een baard, maar laat het nu wat meer groeien. "De baard staat ook voor wijs zijn. Dat voel ik me dan ook. Een wijs man", lacht Jac.

Liever verdwijnen
Niet iedereen vindt de baard prettig. De vrouw van Jan de Vlieger ziet het liever verdwijnen. "Mijn vrouw vraagt steeds om de baard te verwijderen. Dat gaat niet. Eind augustus gaat de baard er weer af. Ik heb er geen last van, mijn vrouw wel. Dat is haar probleem."

18 Juli 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Opmerkelijk,