2023 Journalist bezoekt Beesel vanwege de draak

Category:
Description:


Zweede journalist is gefascineerd door draken en bezoekt daarom Beesel

Ze is helemaal gefascineerd door draken en vooral de historie daarvan. Niet zo gek dat de Zweedse journalist Johanna Paulsson een bezoek brengt aan drakendorp Beesel, waar ze zich opmaken voor het Draaksteken.

Cultuur
Paulsson is een Zweedse cultuurjournalist. Normaal schrijft ze over muziek. Haar interesse werd gewekt door draken en dus verdiept ze zich in alles rondom dat thema. "Draken leiden altijd naar interessante gebeurtenissen. Waar draken zijn, zijn mensen en waar mensen zijn, zijn draken. Daarom ben ik naar Beesel gekomen om meer te leren over het Draaksteken."

Volksspel
Paulsson schrijft voor een Zweedse krant en daarnaast heeft ze een blog over draken. Ze focust zich daarbij met name over de culturele waarde van draken, zoals dat ook in Beesel het geval is. "Het Draaksteken vindt in meerdere plekken in Europa plaats. Op verschillende plekken is deze traditie ontwikkeld. Het is een "volksspel" of een toneelstuk. Dat is interessant, omdat het terug gaat in de tijd. Het laat zien hoe we tegen de draken aankijken, maar ook tegen andere mensen en naar ons zelf."

Overeenkomsten
De gemeente Beesel wil een erkende Europese culturele route van draaksteeksteden door heel Europa. Op verschillende plekken in Europa wordt het Draaksteken opgevoerd, zoals in Duitsland in Furth im Wald en in het Spaanse Montblanc. Paulsson: "Ik zie veel overeenkomsten met andere landen en hoe ze daar het Draaksteken uitvoeren. Elk stuk is uniek en het is interessant om daar meer over te weten te komen. Hier is het de ligging met de Maas. Beesel ligt vlakbij Duitsland en bij de grens. Dat maakt het Draaksteken in Beesel bijzonder."

Diepere laag
De journalist ziet dat het verhaal niet alleen leuk is om naar te kijken, maar ook een diepere laag heeft. "Veel zaken uit de geschiedenis kunnen herleid worden uit draken. Het komt namelijk uit de fantasie van mensen. Het is ook erfgoed voor veel mensen. Niet alleen binnen Europa. Als we praten over Sint Joris is het verbonden met Europa. Daardoor denk ik dat het de mensen verbindt."

1 Augustus 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Cultuur,