2023 Koning Draaksteken mist voorstellingen na fietsongeval

Category:
Description:


Gevallen koning Draaksteken: "Alle emoties van de koning kwamen naar boven"

Het is het slechtste script wat Roy Smeets, koning bij het Draaksteken in Beesel, zich had kunnen voorstellen. Twee weken voor de première van het stuk, breekt hij bij een val met de fiets zijn heup. Een streep door de zes voorstellingen die hij nu niet kan spelen.

De dagen na het ongeluk spookt het nog in het hoofd van de Beeselnaar. "Had ik met dit of had ik maar dat. Hoeveel pech kan iemand hebben? Alle emoties die de koning in het spel heeft, kwamen naar boven."

't Goeje det besjteit
Het hele gezin van Roy, inclusief de schapen, doet mee met het draaksteken. Twee jaar lang repeteerde hij voor de rol van de koning. Hij schreef zelfs een nummer over het Draaksteken: 't goeje det besjteit. Alleen was dat goede vrijdagmiddag ver te zoeken toen een val met de racefiets een einde maakte aan het draaksteekavontuur.

Vervanger
Smeets voelde het al toen hij was gevallen. "Ik hoopte dat het bij een schaafwond zou blijven, maar dat was niet het geval. Ik kon niet meer staan en toen ik het gezicht zag van de dokter, wist ik hoe laat het was." Een flinke breuk werd geconstateerd en Roy moest direct onder het mes. De regisseurs van het Draaksteken waren ondertussen al bezig met een vervanger. Nog diezelfde avond debuteerde Fred Geraets als de koning tijdens de repetitie.

Roes
Fred kan zich niet meer veel herinneren van die bewuste avond. "Het was een roes. Toen de regisseurs na me toe kwamen toen ik het veld op kwam, wist ik dat het niet voor één avond zou zijn." Dat klopte. Er werd gevraagd of hij de rol van de koning zou willen overnemen. Fred zei meteen ja. "Dit doe je voor het Draaksteken." Hij heeft ervaring met verschillende rollen en zou nu ook een rol in het stuk spelen.

Hulp
Voor Fred wordt het een zware week om de rol van de koning eigen te maken. Roy zal hem daarbij helpen. Want een ding staat voor het tweetal vast: "Dit gaan we samen doen. De tijd is kort en alle tips van Roy heb ik nodig om de rol goed te kunnen spelen."

Speciaal
"Ondanks de ellende moeten we een goed gevoel over het Draaksteken gaan hebben. Dat wanneer we over tien jaar praten over het Draaksteken van 2023, we kunnen zeggen dat het speciaal was", vertelt Fred. Roy zal Fred bij de opvoeringen in ieder geval steunen. Dit wil hij meemaken. "Ik wil er bij zijn, hoe dan ook."

3 augustus 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Geen Draaksteken voor Roy Smeets: “Een draak van een bocht

Een smak met zijn racefiets zorgde ervoor dat Roy Smeets zijn rol van ‘Koning Draaksteken’ niet kan vertolken. De Beeselnaar liep ernstig heupletsel op en moet de shows van het openluchtspektakel daardoor noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan.

Goed mis
Wat moest lijken op een reeds standaard vrijdagritueel mondt uit in een deceptie, een nachtmerrie”, zo vertelt Roy openhartig op de website van het Draaksteken. In een blogpost legt hij uit hoe het ongeluk is gebeurd. “De één-na-laatste bocht met de fiets naar huis bleek een ‘kwade’, een draak van een bocht”, zo probeert Roy bij het Draaksteken-thema te blijven. “Het laatste stukje natte en daardoor gladde asfalt, overwint het van mijn racefiets. In mijn gedachten al reeds bij dingen die ik nog even moest gaan doen, ging het goed mis”.

Ernstige breuk
Na zijn val werd Roy snel geholpen door aanwezige vrienden en collega’s. Eenmaal thuis werd al gauw duidelijk wat er aan de hand was, want hij kon zijn been bijna niet bewegen. Met een ambulance werd Roy naar het ziekenhuis gebracht, waar een röntgenfoto werd gemaakt. Het resultaat: een ernstige breuk waaraan Roy diezelfde avond nog werd geopereerd. “Daar ging het laatste stukje hoop op een tijdig herstel voor de voorstellingen”.

'Hell of a job'
Na de succesvolle operatie werd Roy verplaatst naar de afdeling voor acute opnames. Nadat hij wakker werd drong langzaam maar zeker de realiteit door. “Het Draaksteken 2023 is voor mij verder weg dan ooit… Nee, onhaalbaar. Een donderslag en een achtbaan van emoties overspoelen me; verdriet, angst, teleurstelling, boosheid, schuld… Het lijken wel de gevoelens van de Koning in een bekend script”, schrijft Roy, die kan rekenen op veel steun. Zeker nadat het nieuws naar buiten kwam dat de rol van Koning Draaksteken er niet meer in zit.“Dan ontploft mijn telefoon helemaal en kan ik niet anders dan iedereen een persoonlijk berichtje sturen. Een hell of a job, nog verdoofd van de medicatie, maar het moest”.

Hartverwarmend
Roy is dankbaar voor de troost en support die hij krijgt. “Het is enorm hartverwarmend hoeveel van jullie op welke manier dan ook hebben gereageerd op deze situatie. Dat is ook de reden dat ik dit stukje dagboek met jullie deel”. Of er meer stukjes gaan volgen, weet hij nog niet. “Maar wat ben ik dankbaar en gezegend met al die mensen die mij persoonlijk, maar ook Stichting Draaksteken en de ‘nieuwe’ koning, een hart onder de riem steken”. Roy sluit zijn stuk af met de Limburgse spreuk: “Geluif in ’t Goeje, want… ‘t Goeje det Besjteit”.

Vervanger
Roy zal worden vervangen door Fred Geraets, die al tot de cast behoorde. Hij vervult de rol van Koning Draaksteken in de zes voorstellingen die vanaf 11 augustus gepland staan. Zijn optreden in zijn nieuwe rol gaf op de eerste repetitie al veel vertrouwen, zo liet de woordvoerder eerder weten. “De meeste aandacht gaat nu uit naar Smeets waarvan heel Beesel hoopt dat hij goed en spoedig herstelt”, aldus het bestuur.

31 Juli 2023 (Bron: Omroep Peel & Maas)


Koning Draaksteken mist voorstellingen na fietsongeval

Een drama voor het Draaksteken in Beesel. Roy Smeets, die de rol van de koning speelt, is vrijdag ten val gekomen met zijn racefiets. Daarbij heeft hij ernstig heupletsel opgelopen.

De Beeselnaar mist hierdoor noodgedwongende voorstellingen van het openluchtspektakel, die volgende maand gepland staan. Hij is opgenomen in het ziekenhuis.

Geschokte reacties
Het nieuws is ingeslagen als een bom, zo laat een woordvoerder van het Draaksteken weten. Er werd geschokt gereageerd door de spelers en medewerkers, die vrijdagavond bij elkaar kwamen voor de repetitie.

Vervanger
De rol van Smeets wordt overgenomen door Fred Geraets die al tot de cast behoorde. Zijn optreden in zijn nieuwe rol gaf op de eerste repetitie al veel vertrouwen, zo laat de woordvoerder weten. “De meeste aandacht gaat nu uit naar Smeets waarvan heel Beesel hoopt dat hij goed en spoedig herstelt”, aldus het bestuur.

Nummer
Smeets bracht onlangs nog een nummer uit, dat hij schreef over het Draaksteken. De titel van het nummer is '’t Goeje det Besjteit'. "De tekst van het nummer weerspiegelt al het moois van deze aarde en alles wat erop leeft en beweegt. Echter alles wat mooi is, kent vaak ook een donkere zijde. Vroeg of laat krijgen we hier allemaal eens mee te maken”, zo waren de woorden van Smeets bij de presentatie.

Het openluchtspektakel wordt vanaf 11 augustus zes keer opgevoerd. Een keer in de zeven jaar vindt het Draaksteken plaats.

29 Juli 2023 (Bron: Omroep Peel & Maas)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Ongeval, #Fiets,