2023 Efteling taferelen in straten Beesel wegens Draaksteken

Category:
Description:


Efteling-taferelen: straat Beesel versierd voor Draaksteken

Wie de juffrouw Hersenlaan in Beesel binnen rijdt, waant zich bijna in een sprookje. De buurt heeft vanwege het Draaksteken de straat omgetoverd met Efelting-achtige taferelen.

Wilbert Simons heeft in zijn voortuin de verteller nagebootst van het Draaksteken. Wanneer er iemand voorbij loopt, komt de verteller naar boven en begint hij te praten. Hij spreekt de tekst uit van twee coupletten van het bekende 'Liedeke van den Giftighen Draecke'. Dit is het oudste nog gezongen nummer van het Draaksteken. Als hij klaar is, begint er in de tuin een draak vuur te spuwen.

Draak
"Een heel werk om te maken", zegt Simons. De tuin wordt in de avond verlicht, zodat ook dan voorbijgangers van de creatie kunnen genieten. Iets verderop bedacht Tamara Berg een huisje van steigerhout. Wanneer het luik wordt geopend, komt een draak tevoorschijn. In werkelijkheid kijkt de opener in een spiegel en ziet zichzelf.

Emoties
Het Draaksteken en de bewoners van de straat hebben een bijzondere relatie, die ook emoties oproept. Twee jaar geleden overleed een van de inwoners van de straat. Hij speelde zeven jaar geleden de koning in het openluchtspektakel. Voor de buurt dus een bijzondere periode, omdat alles zich nu weer herhaalt. Het verbindt de buurt, zegt Simons. "Hierdoor komen we bij elkaar over de vloer en helpen we elkaar. Dat maakt het mooi."

Jurering
Vrijdagmiddag jureerden onder andere burgemeester Bob Vostermans en wethouder Linda Nijssen de straten van Beesel om straks de prijs van mooie Beeselse straat uit te reiken. De winnaar wordt vrijdagavond bekend gemaakt.

4 Augustus 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Opmerkelijk,