2023 Regisseur: 'Alle puzzelstukjes vallen in elkaar'

Category:
Description:


Regisseur Draaksteken: "Alle puzzelstukjes vallen in elkaar"

Deze week gaat het gebeuren. Beesel voert na 7 jaar weer het Draaksteken op. Vrijdag is de première. De weersvoorspellingen zijn goed. Het terrein is nu nog modderig. De organisatie hoopt dat het aan het einde van de week er beter uitziet.

Ook de regie zet de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i. "Bij zo'n project komen alle ingrediënten samen in de laatste week", vertelt regisseur Frank Rous. "Alles moet als een puzzel in elkaar vallen. Dat betekent schaven en schuren. We hebben wel alles in de hand. We hoeven de vrijwilligers maar te vragen of iets mogelijk is en het wordt geregeld."

Zes voorstellingen
Rous heeft er vertrouwen in. Woensdag is de generale repetitie en dan zullen ook al bezoekers het openluchtspektakel gaan zien. Vrijdag starten de zes voorstellingen. Dit jaar is het script vernieuwd, net als de draak. "Geluif in 't goeje' is het motto van deze editie.

Leugen
Om zijn machtspositie te stutten, maakt de koning zijn volk wijs dat een spuwende draak zijn rijk bedreigt. Hij verwijst naar de eeuwenoude legende “Dat Liedeke van den Giftighen Draecke”. Het stelt hem in staat hoge belastingen van zijn volk te eisen: het rijk moet immers beschermd worden en het hof moet in zijn rijkdom blijven voortbestaan.

Fabel
Onder het volk zijn er jongeren die niets van die drakenfabel geloven en zich gevangen voelen in het dorp. Prinses Aja, de dochter van de koning, ziet hoe het volk gebukt gaat onder armoede en belastingdruk en raakt in de ban van een van de rumoerigste dwarsliggers uit het volk, de jonge Wil. Hij wil aantonen dat de draak helemaal niet bestaat. De koning merkt dat zijn onaantastbaarheid én zijn sceptische dochter hem uit handen glippen. Hij wil het volk op zijn hand krijgen om met angstaanjagend geluid, licht en andere middelen te bewijzen dat de draak bestaat.

7 Augustus 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Regisseur, #Interview,