2023 Het is zover, de première van het Draaksteken

Category:
Description:


Het is zover, de première van het Draaksteken

Zeven jaar heeft Beesel erop moeten wachten en nu is het eindelijk zover; de première van het Draaksteken.

Het is een gigantische productie waaraan iedere Beeselnaar, op welke manier dan ook, zijn steentje bijdraagt.

11 Augustus 2023 (Uitzending L1)


In Beesel borrelt het Drakenbloed weer

Na zeven jaar is Beesel er weer helemaal klaar voor. Vrijdagavond klokslag 20:30 uur ging een nieuwe voorstelling van het Draaksteken in première. "Het drakenbloed borrelt weer."

In totaal zijn er zes voorstellingen van Geluif in 't goeje.

Mystiek
Het Draaksteken, voor iedere Beeselnaar behoort het tot de opvoeding terwijl het voor een buitenstaander maar gissen is wat het zo bijzonder maakt. "Voor mensen uit Beesel is Draaksteken het belangrijkste van de hele wereld, alleen weet de wereld niet hoe belangrijk het Draaksteken voor Beesel is." Korter kan Fred Geraets, de Koning van deze editie, het niet uitleggen. 

Hele dorp
Dat het Draaksteken iets is van alle inwoners van Beesel blijkt wel uit de publieke belangstelling. Naast het feit dat met 15.000 toeschouwers alle voorstellingen zijn uitverkocht, zijn er bij iedere voorstelling nog eens een kleine duizend vrijwilligers op de been. Naast de 563 spelers zijn dat ruim 400 vrijwilligers. "Het hele dorp doet mee, dus dan ga je vanzelf ook mee doen", geeft een jonge figurant toe die met de hele vriendengroep mee doet. "Ik heb altijd bewondering gehad voor het Draaksteken, het leeft in het dorp. Ik wist al toen ik klein was dat ik hier ooit een grote rol wilde hebben", geeft Simone Geerlings toe. Met die grote rol is het dit jaar goed gekomen; ze vertolkt de rol van Prinses Aja, naast de Koning een van de grootste rollen.

Integratie
Volgens Geraets is het theaterstuk de ideale integratie voor buitenstaanders die zich in Beesel willen nestelen. "Dat zie je ook na iedere voorstelling, het aantal leden bij verenigingen neemt toe. Het zorgt echt voor binding in het dorp." Die binding ziet ook regisseur Frank Rous. "Iedere zeven jaar een editie is voldoende. Maar na een aantal jaar merk je dat het drakenbloed weer begint te borrelen en men er klaar voor is. Dan ontstaat er ook reuring in het dorp dat men wil dat het weer gaat beginnen."

Vrijdagavond begint de editie van 2023. Dit gehele weekend zijn er in totaal drie voorstellingen. De overige drie voorstellingen vinden plaats op 17, 18 en 19 augustus. 

11 Augustus 2023 (Bron: 1Limburg)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Premiere,