2023 Het geluid van de draak is de stem van Freek

Category:
Description:


Freek maakte geluid van de draak: "Hollywood bepaalt hoe het klinkt'

De draak van het Draaksteken is helemaal Beesels. Zelfs het geluid dat het maakt, komt uit het dorp. Freek Heldens maakte het in zijn eigen studio.

Begin dit jaar kreeg hij van de regisseurs de vraag of hij de geluidseffecten wilde verzorgen bij het Draaksteken. Daar kwam later ook de vraag voor het geluid van de draak bij. "Ik ben gaan onderzoeken hoe een draak klinkt", vertelt hij. "Je gaat gewoon wat proberen. Van schreeuwen in de microfoon tot audio bewerken."

Hollywood
Zijn conclusie was dat Hollywood heeft bepaald hoe het wezen moet klinken. "Er zitten vaak geluiden in van een olifant en geschreeuw zit er in. Ik heb het voorgelegd aan de regie. Daar kreeg ik feedback op. Ze kwamen we steeds dichter bij het resultaat."

Eigen stem
Freek verwerkte zijn eigen schreeuwgeluid in de draak, maar ook de hond van zijn vriendin en een varken. Het resulteert in een angstaanjagend figuur dat aan het einde van het stuk zijn entree maakt. "De tribune mag echt even trillen. Dat vonden de drie regisseurs ook", vertelt Freek lachend. Uiteindelijk steekt Sint Joris de draak, zoals de legende het voorschrijft, en wordt de draak verslagen.

Trots
De Beeselnaar is trots op zijn werk. In het dagelijkse leven maakt Freek synthesizers. "Dit is dus heel wat anders, maar het heeft ook met geluid te maken. Ik ben er trots op dat ik dit heb mogen maken."

18 Augustus 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Muziek, #Opmerkelijk,