2023 Terugblik op Draaksteken - Goeje det Besjteit

Category:
Description:


Terugblik op Draaksteken: Goeje det Besjteit

Na zes voorstellingen is er zaterdag een einde gekomen aan het Draaksteken 2023. Zo'n 15.000 bezoekers zagen de voorstelling Geluif in 't Goeije over de legende van Sint Joris en de Draak. Het opruimen is maandag begonnen.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde en uitverkochte editie. Met zes uitverkochte avonden en veel positieve reacties is de vernieuwde opzet geslaagd. Er werd gekozen om het verhaal vernieuwen. Er werd vastgehouden aan de hoofdrolspelers, maar dat was het ook. Natuurlijk moest de draak gestoken worden door Sint Joris, maar Frans Pollux kreeg de vrije hand. Dat resulteerde in een script met verwijzingen naar de hedendaagse actualiteit.

Uitverkocht
Kartrekker van het PR-team Johnny Swaters is tevreden. "Ik heb altijd gezegd: het is geen vraag of we uitverkocht raken, maar wanneer." Swaters is trots op zijn team met veel jonge professionals in de media- en vormgevingswereld. "Er werd door twee mensen een virtuele tour gemaakt met video's en verhalen. Dit hebben we geplaatst in onze flyer voor de bezoekers." Ook is hij trots op Roy Smeets, de koning die een nummer schreef voor het Draaksteken.

Val
Drie weken voor de première brak diezelfde Smeets zijn heup bij een val met de fiets. Fred Geraets verving hem, maar moest wel in drie weken de tekst uit zijn hoofd leren. Roy hielp hem daarbij als souffleur. Een domper voor Roy, die bijna 1,5 jaar gerepeteerd had voor de rol. "Ik zou er heel veel voor over hebben om één keer op het podium te staan en de koning te spelen", vertelt hij na afloop. Toch vindt hij dat Fred het goed heeft gedaan. "Ik ben ontzettend trots op de hele cast. Het was fantastisch." Ondanks zijn gebroken heup, was Roy er elke voorstelling bij.

Feestavond
Na elke voorstelling was er een feestavond in de tent, de Nach van de Draak. Een complete reünie voor velen. Het publiek kon dan ook kennismaken met de spelers van het stuk. In de feesttent werden alle vrijwilligers zondagmiddag in het zonnetje gezet. Aan de bar stond burgemeester Bob Vostermans, die zichtbaar genoot van het feest. Als trotse burgervader wordt alles nu weer opgeruimd en kan Beesel vakantie gaan vieren. "Ik denk dat veel mensen nog even op vakantie zijn", zegt Johnny Swaters.
Het volgende feestje in Beesel staat al op de agenda. Dit weekend is er kermis in het dorp. Dan kan iedereen nog eens napraten over het spektakel in het dorp.

20 Augustus 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Terugblik,