2023 Levend erfgoed Beesel op Monumentendag

Category:
Description:


Levend erfgoed in Beesel op Open Monumentendag

Gemeente Beesel opent deuren tijdens VriendenLoterij Open Monumentendag

Op zaterdag 9 september is van 10.00 tot 17.00 uur weer de landelijke VriendenLoterij Open Monumentendag.

Veel monumenten zijn dan gratis toegankelijk voor publiek. Ook de gemeente Beesel, samen met de heemkundevereniging Maas- en Swalmdal, doen dit jaar weer mee. Het thema dit jaar is: ‘Levend erfgoed”.

Het betreft culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is – anders dan de stenen van een monument – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar.

Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar maken wij dit jaar nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag. Denk bijvoorbeeld aan het ambacht van de molenaar. De molenaar kan zijn beroep niet uitoefenen zonder goed functionerende molen. Maar andersom is de molen ook slechts een zielloos gebouw zonder de molenaar en zijn werk.

Aan de hand van dit thema heeft de organisatie weer een gevarieerd programma samengesteld, dat plaats vindt in het dorp Beesel.

Wilt u meer weten over het programma met de te bezoeken punten dan kunt u die dag tussen 10.00-17.00 terecht bij de stand in molen De Grauwe Beer op Kerkveldweg 1 in Beesel.

9 September 2023 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Monumentendag, #Beesel, #Cultuur, #Vroeger, #Heemkunde,