2023 Doneeractie voor 't boek 'Drakeblood'

Category:
Description:


Doneeractie voor 't boek 'Drakeblood' (Robin Butter)

Mijn project Drakeblood neemt je mee op avontuur in Nederland.
Doneer nu om dit avontuur in een fotoboek voor iedereen beschikbaar te krijgen.

Wist je dat we in Nederland een heus drakendorp hebben? Een dorp waar draken uit de Maas klimmen? Ik neem jullie graag mee op een avontuur dat voor mij vijf jaar geleden begon.

Introductie
Mijn naam is Robin Butter ik ben documentaire-fotograaf. Vroeger wilde ik eigenlijk archeoloog worden en dit verklaart misschien ook wel mijn fascinatie voor Drakeblood. In mijn vorige project ‘it takes my mind off things’ kwam ik in aanraking met het Schutterij verleden van Nederland.
Van vuurspuwende machines naar vuurspuwende monsters. Ik ben zeer geïnteresseerd in geschiedenis, mythes en legendes. Zo kwam ik in 2018 in het bijzondere dorp Beesel terecht.
Beesel is drakenterrein! Een complete dorpsgemeenschap in Midden-Limburg is in de ban van de legende van Joris en de Draak.

Beesel en het Drakeblood
Beesel waar, zoals het bekende spreekwoord luidt, een dorp nodig is om een draak groot te brengen. Er wonen 2500 mensen. Als je in Beesel geboren wordt stroomt er automatisch drakenbloed door je aderen. Dit noemen ze in het Limburgs dialect ‘Drakeblood’ vandaar de titel van mijn project. Eens in de 7 jaar vindt het Draaksteken plaats. Heel Beesel verandert dan in één groot openluchtspektakel. Van de 2500 inwoners, vertellen 500 mensen het verhaal van St. Joris en de draak. In 2018 ben ik een nauwe samenwerking aangegaan met Beesel. Dit drakenterrein kon ik niet weerstaan.

Doel
In Beesel is een geschiedenis gecreëerd rondom een gebeurtenis die nooit heeft plaatsgevonden. Ik wilde onderzoeken wat de impact is die de legende van St. Joris en de Draak heeft op een complete dorpsgemeenschap in Midden-Limburg. De saamhorigheid die ermee gepaard gaat, zeker, maar ik wilde ook heel graag de imposante draak zien die eens in de 7 jaar uit de Maas verrijst.

Onderzoek en nieuwe portretten
Er zijn schriftelijke bronnen over Beesel en drakeblood, die dateren uit de vroege 17e eeuw. Deze bronnen verwijzen naar een dorp dat in de ban is van een draak. Ik gebruik historisch materiaal uit de archieven van de gemeente Beesel-Reuver en beeldmateriaal dat ik vond in oude publicaties en in verschillende Nederlandse kranten/ Ook de familiealbums van de dorpelingen leverden een schat aan informatie op. Dit archiefmateriaal combineer ik met de foto’s die ik de afgelopen 5 jaar in en rond het dorp maakte. Ik heb de mannen opgespoord die vanaf 1960 St. Joris zijn geweest en hen allemaal geportretteerd. Ook de koningen en de prinsessen heb ik fotografisch vastgelegd. Natuurlijk krijg je ook de verschillende draken te zien die in de loop der jaren gemaakt zijn.

Fotoboek Drakeblood
In mijn fotoboek Drakeblood neem ik de kijker mee in de bijna ongrijpbare samendraaiing van verschillende realiteiten in Beesel. Het dorp heeft voor mij grote symbolische betekenis en ik leg in mijn boek dit dorp en haar ongrijpbare mythe vast.

Sybren Kuiper tekent voor het ontwerp van het boek en Uitgeverij Lecturis geeft het uit. Historicus en journalist Jona Lendering schreef speciaal voor dit boek een boeiend essay.

Wil je me helpen?
Mijn avontuur in Beesel loopt ten einde. In augustus 2023 wordt er weer Draak gestoken. Over 7 jaar, in 2030 zal dit opnieuw gebeuren en 7 jaar later ook, zoals ze dit al eeuwen iedere 7 jaar doen in dit bijzondere Limburgse dorp. Door een gesigneerd exemplaar van mijn fotoboek te kopen of een keus te maken uit één van de andere tegenprestaties hiernaast, help jij het fotoboek ‘Drakeblood’ te realiseren!
Je helpt mij enorm als je alvast een fotoboek koopt.

Als bedankje kun je speciaal op Voordekunst nu een exemplaar met 10% korting kopen.
Maar je kan ook al doneren vanaf €10,- en alle beetjes helpen!🙏 Alvast heel erg bedankt!


UPDATE!
Ik ben overweldigd door alle super lieve berichten die ik hier ontvangen heb van bekenden maar ook van veel nieuwe gezichten. Vele van jullie zullen dit najaar een exemplaar van het fotoboek mogen ontvangen.
Eerlijk gezegd is het tot nu toe boven al mijn verwachtingen gegaan!
Maar ik ben er nog niet helemaal! De €8000,- doelbedrag was om het minimale bedrag op te halen.
Ik ben echt super blij dat dit is gelukt! Er kunnen zeker nu fotoboeken worden geproduceerd, maar nu hangt alleen nog het formaat en de aantal boeken af van het eindbedrag op 26 september. Daarom heb ik het einddoel verhoogd naar een nieuw bedrag. Hier heb ik nog steeds jullie hulp hard bij nodig.

Al met een kleine bijdrage kan het nieuwe einddoel behaald worden. Als tip geef ik graag mee dit super mooie fotoboek vooraf aan te schaffen.
Op deze manier kan ik met jouw hulp zorgen dat dit verhaal voor een nog groter publiek beschikbaar wordt.
Mochten er nog mensen in jouw omgeving zijn die geïnteresseerd zijn in dit verhaal, onderwerp en fotografie project, wordt het delen van deze crowdfunding ontzettend gewaardeerd. Heel erg bedankt! Veel liefs, Robin

11 Augustus 2023 (Bron: Robin Butter)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Fotografie, #Boek, #Actie,