2023 Vergeten Groenten - Van de Hoed en de Rand

Category:
Description:


Vergeten Groenten Beesel - Van de Hoed en de Rand

Het genot van een tuin samen onderhouden, op een prachtige plek. En dit met anderen delen.

De stichting Vergeten Groenten beheert en onderhoudt de Historische Groentehof in Rijkel bij Beesel. De stichting heeft het doel de 'vergeten groenten' weer bekend te maken. Voor dat doel werken vrijwilligers in de tuin en geven rondleidingen.

Onderhoud en beheer van de tuinen, dat van het begin tot eind en opnieuw : de grond bewerken en bemesten, zaden planten, jonge planten in de koude grond zetten, schoffelen en wieden, bewateren, oogsten, op het laatst ruimen en de winter laten komen, tot in februari het bewerken en bemesten weer wordt aangevangen.

Inkomsten zijn er door giften, rondleidingen, sponsors en verkoop van groenten aan de straat in een kraam. Er zijn twee onderscheiden tuinen, een voor het tonen van de verschillende groenten en een voor de productie gericht op de verkoop in de groentekraam aan de straat.

De grond en gebouwen zijn eigendom van Jac Nijskens die is geboren en getogen op deze plaats. Hij geeft grond en opstallen in gebruik aan de stichting middels een overeenkomst. Ook verhuurt hij een vakantiewoning op het terrein.

Jac Nijskens heeft de stichting opgericht in 2003. De kookstudio's en de Historische Groentehof waren een eenheid. Een 7 jaar geleden heeft hij het bestuur van de stichting overgedragen aan de vrijwilligers.

Momenteel vormen Ridsert Hoekstra en Jolanda van de Rotten het bestuur. Zij zoeken aanvulling. Ook zijn we op zoek naar meer vrijwilligers, omdat we de activiteiten graag zouden willen uitbreiden en om een bredere basis te hebben voor de toekomst.

Nu zijn er 23 vrijwilligers actief in het onderhoud van de tuinen, gebouwen en pompen, voor rondleidingen en educatieve activiteiten en de PR.

1 Oktober 2023 (Bron: Roermond NieuwsTV)


Tags: #Voedsel, #Beesel, #Natuur, #Vrijwilliger, #Interview,