2023 Triolier Reuver heeft nieuw schoolplein

Category:
Description:


De Triolier in Reuver heeft nieuw schoolplein

Goed nieuws voor basisschool De Triolier in Reuver. Er is een nieuw schoolplein geopend dat niet alleen leuk is om op te spelen, maar ook goed is voor de planeet.

Klimaatbewustzijn
Er zijn speeltoestellen, klimrekken en vrije speelruimten voor jong en oud. Het speciale schoolplein is gemaakt omdat De Triolier geeft om de natuur en wil dat kinderen dat ook doen. “Ons schoolplein is heel lang een grote tegelvlakte geweest”, legt Robert Joosten, directeur van De Triolier, uit. De school wilde het plein aanpakken vanwege de klimaatontwikkelingen. Het streeft naar betere zorg voor de aarde, mensen en dieren en het wil ook klimaatbewustzijn bij de kinderen creëren.

Watertanks
Het nieuwe schoolplein is samen met de kinderen ontworpen. Zij hebben meegepraat over hoe de school eruit moest komen te zien. Naast het speelgedeelte heeft De Triolier ook voor voorzieningen op het plein gezorgd, vertelt Joosten. “Er liggen grote watertanks onder de speeltoestellen waarin water dat in de school wordt gebruikt, wordt opgevangen. Bijvoorbeeld water dat wordt gebruikt voor het doorspoelen van toiletten. Daardoor wordt er echt voor het milieu gezorgd en blijft er zo veel mogelijk water in de bodem.

Spelen en rennen
Leerlingen van de basisschool zijn blij met ‘hun’ nieuwe schoolplein. “Er zijn veel meer bomen en planten, er is gewoon meer groen bijgekomen”, zegt Noor. Haar klasgenoot Pien vertelt wat ze het leukst vindt om te doen op het plein. “Gewoon met mijn vriendinnen spelen en een beetje rennen over het schoolplein.


Fantastisch mooi Groen-Blauw schoolplein op IJBS de Triolier geopend

Donderdag 2 november is op OJBS ‘de Triolier’ en speelleergroep ‘de Boemeltrein’ te Reuver-Offenbeek een van de eerste ‘Groen-Blauwe schoolpleinen’ in Limburg geopend. Vol trots openden twee kinderen samen met twee hoveniers het schoolplein door er een ronde over te racen met onze speelkarren. Dit onder luid applaus van alle kinderen, team, ouders en genodigden.

Wat is nu een ‘Groen-Blauw schoolplein’? Het is een natuurlijk schoolplein met kleine en grote beplanting en speeltoestellen van natuurlijke materialen. Kinderen kunnen er op verscheidene manieren spelen: Er is ruimte voor sportief spel als tik- en balspelen, klimmen en klauteren, maar ook kinderen die graag onderzoeken en ontdekken krijgen ruimte om in hoekjes en onder de planten op onderzoek uit te gaan naar allerlei diertjes.

Vanuit klimatologisch perspectief gezien is een ‘Groen-Blauw schoolplein’ een stap in de goede richting om te zorgen voor het welzijn van onze omgeving. Bomen zorgen voor schaduwrijke plekken, ruim tweederde van de bestrating is vervangen door beplanting waardoor regenwater direct door de bodem wordt opgenomen. De aanplanting is aantrekkelijk voor insecten als vlinders en bijen, er is ook al een eerste eenhoorn gespot!

Het bouwen van dit schoolplein is een langdurig intensief traject geweest. Kinderen uit alle groepen kregen lessen over klimatologische ontwikkelingen op de korte termijn en van de komende decennia. Bewustwording is wezenlijk, samen moeten we verantwoordelijk omgaan met onze omgeving. Daarnaast werd in de kringgesprekken gesproken over kwalitatief buitenspelen in een fijne sfeer. Dit alles om met kinderen met voldoende voorkennis tot het ontwerpproces over te gaan.

Alle ideeën zijn verzameld door het plaatselijke hoveniersbedrijf ‘Door Groen’ dat gezorgd heeft voor een fantastische ontwerp en een nog zoveel mooiere uitvoering met behulp van enorme subsidiebedragen van de Gemeente Beesel, het Waterschap Limburg, Waterleiding Maatschappij Limburg en de organisatie ‘waterklaar’, ondersteund door onze onderwijsstichting Akkoord!-po en de programmagroep de ‘Groen-blauwe revolutie’.

Het ‘Groen-Blauw schoolplein’ is de volgende stap is verduurzaming van OJBS de Triolier en haar omgeving. Zonnepanelen voorzien ons van elektriciteit, regenwater dat niet in de bodem terecht komt wordt opgevangen in reservoirs waarmee toiletten gespoeld worden. Hiermee willen wij een voorbeeld zijn voor onze omgeving.

Het spelend leren en lerend spelen heeft met de opening van het plein een boost gekregen. Vanuit de Jenaplan-visie waarin het samen-leven en samen-zorgen wezenlijk is, leven nog allerlei plannen: vanuit wereldoriëntatie kunnen we het levensecht leren nog verder vormgeven, als team zien we mogelijkheden voor samenwerking met beroepsopleidingen om samen met onze leerlingen, team en ouders de natuurlijke omgeving te onderhouden en door te ontwikkelen voor ons onderwijs.

Voorlopig genieten wij als team van de Triolier en de Boemeltrein van de stralende kinderen die lekker kunnen spelen op ons nieuwe plein.

2 November 2023 (Uitzending Peel & Maas/PuikLokaal)


Tags: #Speelplaats, #Reuver, #Triolier, #Basisschool, #Opening,