Steeds meer huishoudens maken gebruik van Voedselbank in Beesel
In de gemeente Beesel werd eerder dit jaar een uitgiftepunt van de voedselbank geopend. Het aantal huishoudens dat in financiële problemen raakt, neemt toe. Met de sluiting van het uitgiftepunt in Venlo, springt Voedselbank Midden-Limburg in de bres.
De Schakel
Volgens Ger Boereboom, voorzitter van Voedselbank Midden-Limburg, was de komst van een uitgiftepunt in de gemeente hard nodig. Voorheen konden inwoners van de gemeente Beesel naar Venlo toe, maar daar kwam dus een einde aan. “Toen las ik in de krant dat een van de politieke partijen, de VLP, gevraagd had naar een eigen Voedselbank in de gemeente Beesel. Wij hebben toen vanuit Roermond aangeboden om in Reuver een uitgiftepunt op te starten”, vertelt Boereboom. Na gesprekken met wethouder Linda Nijssen kon die in september worden geopend in De Schakel in Reuver.
Zorgen
Hoewel de aanleiding triest is, loopt het uitgiftepunt goed. De vraag is groot. Na een start met dertig gezinnen, nemen de aanmeldingen toe en dat is niet alleen in Reuver het geval, zegt Boereboom. “Zes jaar geleden waren er in Midden-Limburg 65 gezinnen en op dit moment zijn dat er bijna 400.” Volgens de voorzitter stabiliseert de toeloop enigszins ten opzichte van vorig jaar, maar toch maakt hij zich zorgen. “Ik houd mijn hart vast met het oog op volgend jaar, waarbij een aantal toeslagen vervallen, zoals de energietoeslag. Er gaat weer van alles gebeuren en ik ben o-zo bang dat de toename dan weer flink zal zijn.”
Steeds moeilijker
Met De Schakel is er een centraal uitgiftepunt gekozen. Deelnemers van de voedselbank kunnen hun pakket in verschillende tijdvakken afhalen. Wel wordt het voor de voedselbank steeds moeilijker om aan goede producten te komen. Boereboom vergelijk de huidige situatie met toen hij begon met zijn baan, 7,5 jaar geleden. “Toen merkte ik dat als de we de eerste supermarkten gingen bezoeken om het voedsel op te halen, de chauffeurs niet veel later al weer terug moesten komen omdat de bestelbus helemaal vol zat. Tegenwoordig rijden ze een hele dag en hebben ze twee kratjes.”
Verse producten
Hoewel Boereboom de strijd van supermarkten tegen voedselverspilling prijst, heeft dat eerder inkopen en het geven van kortingen dus ook een keerzijde. “Wij hebben er last van, voor ons is het heel vervelend. Vandaar dat wij ons beleid een beetje hebben aangepast en veel zijn gaan praten met boeren en tuinders, en daar dus verse producten van krijgen”, legt de voorzitter uit. Omdat het gaat om grote aantallen, is er extra koelcapaciteit nodig. “We weten van tevoren niet welke producten we aan kunnen bieden, dus daarom zeggen we altijd: wacht tot je bij ons bent geweest, en ga daarna naar de winkel toe.”
12 December 2023 (Uitzending Peel & Maas)
Tags: #Gemeente, #Voedselbank, #Armoede, #De Schakel, #Beesel, #Reuver,