2023 Primula is meer dan een Kringloopwinkel

Category:
Description:


Kringloopwinkel Primula is meer dan een kringloopwinkel

Voor mensen met een klein budget is Primula in Reuver een belangrijke bestemming. Dat geld ook voor kinderen die op zoek zijn naar speelgoed.

Ingrid Gijzen uit Reuver legt uit dat er meerdere aspecten bij komt kijken voor het verzamelen & aanbieden van 2e hands speelgoed.


Een tweede kans niet alleen voor spullen maar ook voor mensen

Kringloopcentrum Stichting Primula opende zaterdag 30 mei 2020 zijn deuren aan de Parallelweg in Reuver. Niet alleen spullen, ook mensen krijgen er een tweede kans.

De gemeente Beesel onderzocht in 2019 de mogelijkheden voor het openen van een nieuw soort kringloopwinkel. Eén waar men terecht kan voor hergebruik, reparatie of recycling van spullen en waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zijn. Het opzetten van zo'n duurzame 'kringloopwinkel 2.0' bleek nog iets te ambitieus, al wordt er wel aan gewerkt, laat wethouder Marcel Roelofs weten. "We zijn de juiste partijen daarvoor bij elkaar aan het brengen."

Primula
Ingrid Gijzen uit Reuver kwam met een eigen idee voor een kringloopcentrum met een ander soor sociale functie. Gijzen werkte in het volwassenenonderwijs, bij Vluchtelingenwerk en bij kringlooporganisatie Emmaus. "Die ervaring komt mooi samen in Stichting Prumula, vernoemd naar de bloem die staat voor hoop, groei en bloei. Wij geven spullen een nieuw begin én kunnen straks iets voor andere mensen betekenen."

Nederlandse taal
De stichting, die naast Gijzen volledig gaat draaien op vrijwilligers, wil laagdrempelige activiteiten aanbieden. "We gaan in samenwerking met de bibliotheek mensen helpen die de Nederlandse taal niet machtig zijn of daar beter in willen worden." Roelofs vindt het een prima iniatitief. "Het is nog niet het kringloopcentrum dat we ambiëren, maar we gaven dit graag een kans."

Het kringloopcentrum, gevestigd in een voormalige meubelzaak, moet daarnaast ook een dorpstrefpunt worden, legt de eigenaresse uit. "Na 1 juni kun je hier ook binnelopen voor kopje koffie en met iemand een spelletje doen. En in de toekomst hopen we een kleine lunchkaart toe te kunnen voegen."

22 December 2023 (Uitzending Peel & Maas/Ut P&M Hoés)


Tags: #Kringloop, #Reuver, #Armoede, #Vrijwilliger,