2023 Geld bepaalt niet Yentl Evers artistieke keuzes

Category:
Description:


Yentl Evers laat artistieke keuzes niet door geld bepalen

Yentl Evers uit Reuver heeft een druk jaar voor de boeg. Ze werkt aan twee musicals, schrijft mee aan de Venlose revue, geeft workshops op scholen en ontwikkelt lespakketten om cultuur in de klas te bevorderen. 

In april brengt PUUR Theater Reuver Het Magische Meisje op de planken.

Magisch Meisje in Reuver
Evers doet de regie: "Dit is een interactieve voorstelling waarbij het publiek met de hoofdpersoon mee in het verhaal stapt. Ze achtervolgen haar op school en gaan van locatie naar locatie. Het is dus niet een voorstelling waarbij het publiek alleen maar toekijkt, daar ben ik groot voorstander van." PUUR Theater werkt met twee groepen: PUUR 18, voor volwassenen en PUUR Jong, voor jongeren tussen de zeven en drieëntwintig jaar. 'Het Magische Meisje' wordt gespeeld door PUUR Jong.

"Limburgse kunstenaars en cultuurmakers zitten boordevol plannen voor het nieuwe jaar. Wie of wat mag je absoluut niet missen in 2024? De L1 cultuurredactie deelt deze week haar tips in de categorieën muziek, film, beeldende kunst, podiumkunst en literatuur. Dit artikel over Yentl Evers hoort bij de podiumkunsten".

Dolly Parton in Venlo
Ook in Venlo is Evers regisseur. Musicalvereniging Stella Duce voert in juni de musical '9 to 5' op. "Dit is een musical die is gebaseerd op de gelijknamige film met muziek en teksten van Dolly Parton", zegt Evers.

Venlose Revue
2024 zal ook grotendeels in het teken staan van het uitwerken van de Venlose Revue 'D'n tied van Toeën' die pas in 2026 wordt uitgevoerd. "We hebben met een team bestaande uit Eileen Bosch, Koos Franssen, Laura Hendrikx en Emiel Ketellapper een idee ingediend voor de schrijverswedstrijd voor de revue. We werden uitgekozen bij de laatste vier en we presenteerden onze plannen in een mini-revue van vijftien minuten. Aan het einde van de avond kwam het verlossende woord dat wij de revue mochten gaan schrijven. Met dit team werk ik al langer samen bij ‘Cultuur in je klas’ dus we zijn erg op elkaar ingespeeld. Het komende jaar gaan we de teksten en liedjes van de revue verder uitwerken."

Cultuur in je klas
Samen met het creatieve team schrijvers van de Venlose revue heeft Evers 'Cultuur in je klas' opgezet. Hiermee proberen ze meer cultuur in de klassen te krijgen. "We maken dan bijvoorbeeld, een film, of musical met daarbij een online lespakket. We geven een leraar bijvoorbeeld handvaten hoe je een musical kan maken. Aanvullend aan dit pakket geven we dan nog workshops in de klas. Bij Cultuur in de klas kan ik al mijn creatieve ideeën kwijt. We hebben bijvoorbeeld laatst een spel ontwikkeld voor in de klas met 40 kaartjes over hoe je meer cultuur in de klas kan brengen. We bedenken iets samen voeren we het uit. Die samenwerking vind ik belangrijk. Want als je krachten bundelt, kom je samen verder."

Geld bepaalt niet mijn richting
Hoewel Yentl Evers flink aan de weg timmert op cultureel gebied werkt zij ook nog als mediavormgever. "Dat doe ik zodat geld nooit bepaalt wat ik ga doen op artistiek gebied. Ik wil doen waar ik helemaal achter sta, daarin mag geld nooit de drijfveer zijn."

28 December 2023 (Bron: 1Limburg)


Tags: #Puur Theater, #Reuver, #Toneel, #Cultuur, #Interview,