2023 Hoe gaat het met Roy Smeets van Draaksteken ?

Category:
Description:


Hoe gaat het met Roy Smeets van Draaksteken ?

Twee jaar lang repeteerde hij zich suf om de rol van Koning bij het Draaksteken zich helemaal eigen te maken. Maar op zo'n 200 meter van zijn voordeur sloeg het noodlot toe en schoot Roy Smeets onderuit op de racefiets. Een gebroken heup maakte aan de droom van Smeets een abrupt einde.

In de reeks 'Hoe is het nu met...?' blikt 1Limburg in de laatste dagen van 2023 terug op personen die eerder dit jaar al in het nieuws kwamen. Vandaag Roy Smeets uit Beesel.

Geen repetitie
Het was een rondje op de racefiets zoals hij ze vaker maakte; even na het werk het hoofd leeg maken. Zo zou hij fris en fruitig op de repetitie kunnen verschijnen. Maar op het moment dat al zijn medespelers voor de repetitie bij elkaar kwamen lag Roy Smeets al onder het mes.

Eerst regisseur bellen
Na de val wilde Smeets het liefst zo snel mogelijk op staan en naar huis fietsen. Maar staan zich niet vanzelf, laat staan het naar huis lopen. Een bekende zette hem in de bus en reed hem naar huis. Eenmaal thuis was het niet 112 dat werd gebeld door zijn vrouw. "Die belde meteen de regisseur dat ik wat later zou zijn op de repetitie. Uiteindelijk ben ik daar dus helemaal niet meer geweest."

Alles geregeld
Rond de klok van 17:00 uur viel Smeets van de fiets en amper twee uur later stond Fred Geraets al klaar om de rol van Koning over te nemen. "Ik werd rond 22:30 uur wakker uit mijn narcose en had volgens mij wel bijna honderd berichtjes of gemiste oproepen. Je leeft voor de operatie volledig in je eigen bubbel, maar daarna bleek al snel hoe Beesel is. Hartverwarmend."

Eigen leven
Waar het hele dorp uitkeek naar het Draaksteken, en de zes voorstellingen, was Smeets vooral blij dat hij toch zijn bijdrage kon leveren. Zo souffleerde hij Geraets tijdens voorstellingen. Maar na de voorstellingen keerde de rust terug in het dorp en ging iedereen weer over tot de orde van de dag. "Maar ik kon en mocht nog steeds niet lopen. Dat was wel een heel vervelend moment."

Intensief revalideren
Na een flink revalidatietraject kan Smeets zelf eindelijk weer lopen zonder krukken. Maar van een rondje op de racefiets is nog geen sprake geweest. "Ik heb er sinds de val nog helemaal niet naar omgekeken. Dat is het laatste waar je dan aan denkt", zegt hij kijkend naar zijn fiets. "Het stuur zit zelfs nog scheef."

In 2030 staat de volgende editie van het Draaksteken alweer op het programma. "Ik hoop er dan weer bij te zijn. In welke rol maakt mij niet uit."

29 December 2023 (Uitzending L1/1Limburg)


Tags: #Draaksteken, #Beesel, #Gezondheid, #Interview,