2024 Nieuwjaareceptie op 9 januari in Grescollege

Category:
Description:


Dinsdag 9 januari Nieuwjaareceptie in Grescollege

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat de nieuwjaarsreceptie weer op het programma staat. Via onderstaand filmpje nodigt burgemeester Bob Vostermans iedereen uit om aanstaande dinsdag 9 januari te komen proosten op het nieuwe jaar. 🥂

Dit jaar vindt de receptie plaats bij het Grescollege in Reuver. Je bent vanaf 18.00 uur van harte welkom. De burgemeester houdt een toespraak waarin hij kort terugblikt op het afgelopen jaar én vooruit kijkt naar 2024. Daarnaast speelt de talentenband Greasy Grips een aantal nummers. Deze band is voortgekomen uit het traject van Young Talent. Het traject heeft als doel om getalenteerde jeugd uit de gemeente Beesel een kans te geven om kennis en ervaring op te doen in de muziekindustrie. Tot dinsdag! 👋

𝑺𝒕𝒆𝒍 𝒋𝒆 𝒗𝒓𝒂𝒂𝒈 𝒂𝒂𝒏 𝒅𝒆 𝒃𝒖𝒓𝒈𝒆𝒎𝒆𝒆𝒔𝒕𝒆𝒓 💬
Binnenkort geeft de burgemeester een nieuwjaarsinterview bij Omroep P&M. Daarbij is ruimte voor een aantal vragen van inwoners, ondernemers of verenigingen. Mocht je een vraag willen stellen aan de burgemeester, dan kun je deze sturen naar communicatie@beesel.nl. 📧


Column door burgemeester Bob Vostermans

De jaarwisseling vormt altijd een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Het is een moment dat je even stilstaat en om je heen kijkt. Dan zien we dat er op dit moment vreselijke dingen gebeuren in de wereld. En ja, dat houdt ons bezig. En ja, daar wil ik ook in deze column aandacht voor hebben. Tegelijkertijd hebben we lokaal onze opgaven, uitdagingen en mooie initiatieven. Ook daar wil ik in dit stuk graag mijn licht op schijnen. Want wat er ook om ons heen gebeurt óf gaat gebeuren: ik geluif in ‘t goeje. Niet geheel toevallig was dat ook de rode draad van het absolute hoogtepunt van het afgelopen jaar in onze gemeente: Het Draaksteken.  

Oorlog, klimaatverandering en verkiezingen
Hoe zeer ik ook geloof in het goede: als ik terugdenk aan het afgelopen jaar, dan kan ik helaas niet om de verschillende oorlogen heen. We lezen in de krant afschuwelijke verhalen en de beelden op televisie zijn moeilijk uit ons hoofd te krijgen. Dat heeft impact. Het houdt ons bezig en we hebben het er samen over. Steeds meer vluchtelingen vinden onderdak in onze gemeente. Zowel in de gemeentelijke opvanglocaties als bij inwoners thuis. Dat loopt goed en ondanks de trieste aanleiding, ben ik daar trots op.

Het klimaat is het afgelopen jaar ook een belangrijk onderwerp geweest. Juli was de warmste maand ooit, oktober de natste. We hebben bijvoorbeeld overstromingen gezien in Italië en Slovenië en bosbranden in Canada, Zwitserland, Griekenland en Spanje. In de gemeente Beesel staan we niet stil en hebben we een paar mooie stappen gezet om verder te verduurzamen. Met bijvoorbeeld gezamenlijke inkoopacties en een Maas Clean-up zorgen we samen voor bewustwording én actie.

We mochten in 2023 twee keer naar de stembussen. Zowel op landelijk als provinciaal niveau mochten we een stem uitbrengen. Ik vind dat altijd een bijzonder moment. De komende maanden gaan we erachter komen welke coalitie er landelijk wordt gevormd en op welke manier dat invloed heeft op onze eigen gemeente Beesel. 

Draaksteken én andere hoogtepunten 
Voor onze gemeente stond het jaar toch ook vooral in het teken van het Draaksteken in augustus.  Natuurlijk had ik hier al veel over gehoord. Al mijn verwachtingen werden echter overtroffen. Wát een organisatiekracht, wát een saamhorigheid, wát een uniek evenement. Van alle kanten ontvingen we enthousiaste reacties. Een mooi moment. Als ik er aan terug denk, ontstaat er opnieuw een glimlach op mijn gezicht. Het draken-thema gaan we de komende jaren overigens verder uitbreiden in onze gemeente.

Maar natuurlijk is er nog veel meer gebeurd. Het lukt in een terugblik nooit om compleet te zijn en dat wil ik dan ook niet proberen. Een paar dingen schieten mij te binnen. Zo bracht de gouverneur Emiel Roemer een bezoek aan de gemeente Beesel, opende het Drakenrijk een groot nieuw speelkasteel en kregen we komborden met de dialectnaam. Ook werd er een voedselbos geopend, startten we met straatcoaches en zamelden we samen meer dan 1000 winterjassen in voor het goede doel.

Ja, ik besef echt wel dat niet alles goed gaat in onze gemeente. Maar terugkijkend overheerst toch echt het gevoel van trots. Trots op wat we samen voor elkaar hebben gekregen. Over ‘geluiven in t goeje’ gesproken. Een dankjewel aan iedereen daarvoor!

De blik vooruit 
Het jaar 2024 is begonnen. Een jaar waarin opnieuw mooie en belangrijke dingen op de planning staan. We gaan verder met de ontwikkeling van het Integraal Kind Centrum en er worden diverse mooie woningbouwprojecten gerealiseerd. We gaan extra inzetten om de toeristische sector te laten floreren en besteden aandacht aan de aanpak van eenzaamheid. Verder gaan we aan de slag met het oplossen van de verkeersknelpunten en de uitvoer van ons duurzaamheidsbeleid. Ook hier geldt: door deze dingen te noemen, noem ik nog veel meer zaken niet. Natuurlijk gaan we nog veel meer doen met en voor onze mooie gemeente Beesel!

"Het jaar 2024 is begonnen. Een jaar waarin opnieuw mooie en belangrijke dingen op de planning staan."

Mijlpaal partnerschap Brüggen
Het jaar 2024 is ook het jaar waarin we vijf jaar strategische samenwerking met onze Duitse buurgemeente Brüggen vieren. We werken samen op verschillende gebieden: van toerisme tot aan werkgelegenheid en van cultuur tot aan onderwijs. Het is bijzonder omdat het zo dichtbij is, terwijl ze in Duitsland toch dingen ook heel anders aanpakken. Het is belangrijk om van elkaar te leren. Dat loopt goed en daar blijven we aan vasthouden. In 2024 motiveren we iedereen uit onze gemeentes om grensoverschrijdend activiteiten op te pakken en evenementen te organiseren. De verdere uitwerking hiervan volgt in 2024.

Laten we positief naar de toekomst kijken 
Het is een bijzonder gevoel om te beseffen dat we nog niet precies weten wat het komende jaar voor ons in petto heeft. Laten we samen uitkijken naar een jaar vol kansen, samenwerking en vooral veel mooie momenten voor onze mooie gemeente. Er zijn altijd een paar zaken waar ik extra nieuwsgierig naar ben. De ontwikkeling van AI vind ik bijvoorbeeld interessant om te volgen. Hoe kan het ons helpen? Wat zijn de kansen en wat zijn de risico’s? Goed, ik ben er zelf maar direct mee begonnen. De eerste twee zinnen van deze alinea heb ik bijvoorbeeld niet zelf geschreven, maar heeft ChatGPT voor mij geschreven. Best handig, toch?

Nieuwjaarsreceptie op 9 januari 
Rest mij om van deze gelegenheid gebruik te maken om u uit te nodigen voor de nieuwjaarsreceptie op dinsdag 9 januari. U bent om 18.00 uur van harte welkom bij het Grescollege in Reuver.  Hopelijk ontmoeten we elkaar en kunnen we samen een toost uitbrengen op het nieuwe jaar. Geluif in ’t goeje, tot dan!

Bob Vostermans

Burgemeester gemeente Beesel


5 Januari 2024 (Bron: Gemeente/Puiklokaal)


Tags: #Gemeente, #Nieuwjaar, #Receptie, #Grescollege, #Beesel, #Reuver,