2024 Huisarts Jelle Peulen in Reuver stelt zich voor

Category:
Description:


Nieuwe huisarts Jelle Peulen in Reuver stelt zich voor

Reuver heeft een nieuwe huisarts. Jelle Peulen wordt de vaste 'dorpsdokter' in het dorp. De 38-jarige huisarts is opgeleid in Maastricht en was voorheen vooral actief in de regio Roermond. Nu is het dus tijd voor Reuver, de plek waar hij al zeven jaar woont.

Bovenaan het lijstje
De problemen die hier in Reuver waren met de huisartsenpraktijk, waren mij genoegzaam bekend. Nu ik ging kijken om zelf ook praktijkhouder te worden, was Reuver wel een van de opties bovenaan het lijstje om me op te richten”, aldus Peulen.

Filosoferen
Peulen runt zijn huisartsenpraktijk niet alleen. Zijn compagnon Tom Houben richt zich op het management van de praktijk, waardoor Peulen zich volledig op zijn patiënten kan focussen. Kennismaken met elkaar was niet nodig. “Tom is mijn zwager, dus we kennen elkaar al lange tijd”, verklaart de huisarts. Ook Houben heeft zo zijn ervaringen in de huisartsenzorg. De laatste jaren werkte hij als praktijkondersteuner in Weert. Na gesprekken over elkaars werk bleek dat ze op veel vlakken dezelfde visie delen. “Dan filosofeer je wat bij een glaasje bier en dan begint het te kriebelen”, vertelt Peulen.

Buitenland
Zijn carrière houdt niet op bij de landsgrenzen. Peulen heeft veel ervaring opgedaan in het buitenland, waaronder een jaar in Nieuw-Zeeland. Daardoor kan hij beter relativeren. De huisarts wijst daarbij naar de schaarste in middelen. “Dat gaat hier de komende decennia waarschijnlijk ook wel komen. Je ziet daar dat mensen zich erop aanpassen, dus het kan ook met minder. Ik denk dat dat wel een belangrijke les is voor hier”, vindt Peulen, die tegelijkertijd ook beseft hoe gezegend we in Nederland mogen zijn met de medische zorg. “Dat een ambulance er binnen vijf minuten is en dat die geen aanrijdtijd van drie kwartier heeft. Of dat er thuiszorg is als het thuis niet goed gaat.

Receptioniste
De huisarts streeft naar vastigheid, duidelijkheid en efficiëntie. Vooral het onderzoeken en behandelen van onderliggende problematieken vindt Peulen interessant. “Dat vind ik echt het mooie van dit vak. Dan kun je mensen helpen zodat ze minder last hebben van hun klachten, zonder dat je blijft doorverwijzen van de ene specialist naar de andere.” Het vertrouwde team blijft in de praktijk werkzaam. Daarnaast worden patiënten weer opgevangen door een receptioniste, iets dat langere tijd niet het geval was vanwege een tekort aan personeel.

Peulen heeft al met veel patiënten kennisgemaakt. De komende periode gaat hij daarmee verder. Het zijn er volgens de dokter bijna vijfduizend.

9 Januari 2024 (Uitzending Peel & Maas)


Tags: #Huisarts, #Reuver, #Voorstellen, #Gezondheid, #Interview,