2024 Greswaren gastheer First LEGO League

Category:
Description:


FIRST LEGO League strijkt neer in De Greswaren

Cultuurcentrum De Greswaren in Reuver was zaterdag gastheer van de Limburgse regiofinale van de FIRST LEGO League. Dit is een educatief programma waarbij kinderen en jongeren de maatschappelijke rol van wetenschap en technologie onderzoeken.

Robot bouwen
Tijdens de regiofinale kregen de jonge deelnemers de opdracht om met LEGO een robot te bouwen. Ook moesten zij een innovatieproject uitvoeren. “Dat is een project waarbij ze voor een actueel probleem een oplossing moeten bedenken”, legt Koen van de FIRST LEGO League uit.

Oud gebouw
De Greswaren is een ideale plek voor een groot techniekevenement als de First LEGO League. Het gebouw ademt techniek. Dat was voor Koen ook de reden om de Limburgse regiofinale op deze plek te organiseren. “De houtbewerkingstechnieken zie je gewoon letterlijk om je heen.

Het pand is een veelbesproken thema tijdens de regiofinale. De kinderen en jongeren vinden het vooral oud. “Maar van binnen is het wel echt mooi”, zegt een van hen. Iemand anders schrok zelfs een beetje toen ze het gebouw van de buitenkant zag. “Eerst dacht ik: gaan we dit hier doen? Het gaf niet echt een goede indruk, maar binnen was het wel heel anders en leek het veel groter.”

Enthousiast
Ook de FIRST LEGO League zelf kan op waardering rekenen van de jeugdigen. “Ik hou heel veel van robots bouwen. Dit was mijn eerste jaar, dus ik heb veel bijgeleerd”, vertelt een van de enthousiaste deelnemers. Voor de één was het spannender dan voor de ander. “Hij werkte niet meer zo goed. Ik liet hem de hele nacht opladen en tijdens de wedstrijd deed die het gelukkig weer”, vertelt een andere deelnemer.

Sommigen deden zaterdag al voor de tweede keer mee. “Ik zou heel graag nog een keer mee willen doen”, zo klinkt het met enige regelmaat. Of die mogelijkheid er op termijn komt, is niet bekend.

18 Januari 2024 (Uitzending Peel & Maas/Greswaren)


Tags: #Grescollege, #Reuver, #Events,